Hyppää sisältöön

Nykytaidetta Kansallisarkistolla: kansainvälisen tekijätiimin installaatio luotaa Helsingin saariston mennyttä ja tulevaa

Julkaisuajankohta 7.6.2023 16.33
Rajattu kuva yhdestä näyttelyn teoksesta.

Installaation keskiössä on audiovisuaalinen kokonaisuus, joka tutkii saariston sotilaallista rakennusperintöä. Kierroksille kesäkuussa vapaa pääsy!

Valokuva- ja äänitaidetta arkistomateriaalien kanssa yhdistelevä Instruments of Occupation -installaatio luotaa Helsingin edustan saariston sotilaallista historiaa ja merkityksiä nykyisyydessä.

Englantilaisen valokuvataiteilija Dan Dubowitzin, suomalaisen muusikko-säveltäjä Tuomas Toivosen ja suomalaisen taidehistorijoitsija Markus Lähteenmäen yhteisteoksen keskiössä on audiovisuaalinen kokonaisuus, joka tutkii saariston sotilaallista rakennusperintöä kysyen miten meidän tulisi lähestyä sitä nyt ja tulevaisuudessa.

Sen rinnalle asettuu laaja esillepano venäläisen insinöörikomennuskunnan saaristoa varten laatimia linnoitussuunnitelmia sekä Carl Ludvig Engelin samaan aikaan 1800-luvun alkupuolella Helsingin uutta monumentaalikeskustaa varten tekemiä piirustuksia.

Kokonaisuus avaa uusia tapoja katsoa ja määrittää luonnon ja rakennetun ympäristön, kaupungin ja saariston, historian ja nykypäivän sekä tieteen ja taiteen suhteita. Se tekee näkyväksi jännitteitä, jotka helposti jäävät huomaamatta, yrittäen uudelleen virittää suhdettamme ympäristöömme ja sen merkityksiin.

Yhteistyössä Helsingin yliopiston kulttuurien laitoksen ja sen taidehistorian tutkijoiden kanssa tehty projekti on esimerkki siitä, miten taide ja tiede täydentävät toisiaan. Tuomalla Kansallisarkistoon taiteilijoiden tavat katsoa, installaatio laajentaa totuttuja keinoja käyttää arkistoa ja käsitellä historiaa.

Installaatio on vierailtavissa kesäkuun aikana järjestettävien opastettujen kierrosten aikana. Kierroksia vetävät installaation tekijät itse.

Kaikille avoimet ja maksuttomat kierrokset järjestetään

  • Torstaina 15.6 ja keskiviikkona 21.6.: ovet 14.30 / opastus 15.00
  • Keskiviikkona 28.6.: ovet 14.30 / opastus 15.00​​​​​​​

Osoite: Rauhankatu 17, 00170 Helsinki. Näyttelytila on esteellinen.

Lisätietoja

Dr. Markus Lähteenmäki
[email protected]
+358503635454

Tapahtuma