Hyppää sisältöön

VALO-näyttely 9.5.–30.6. Hämeenlinnan toimipaikassa

Julkaisuajankohta 19.5.2023 13.28
Tiedote
Aleksanteri Ahola-Valo ja Katri Vala.

Kaksi suurta rauhan ja luonnon puolestapuhujaa kohtaavat tässä näyttelyssä. Aleksanteri Ahola-Valo ja Katri Vala elivät ja kokivat yhdessä 1900-luvun alun kuohunnan vuodet; sisällissodan, maailmansodan sekä sääty-yhteiskunnan muutoksen kohti demokratiaa ja yhdenvertaisuutta.

Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipaikka, Aittatie 2 (avoinna ti–to 9–16)

Aleksanteri Ahola-Valo ja Katri Vala

Kaksi suurta rauhan ja luonnon puolestapuhujaa kohtaavat tässä näyttelyssä. He elivät ja kokivat yhdessä 1900-luvun alun kuohunnan vuodet; sisällissodan, maailmansodan sekä sääty-yhteiskunnan muutoksen kohti demokratiaa ja yhdenvertaisuutta.

Ahola-Valo tunsi syvää sielunkumppanuutta Katri Valan kanssa. Runot Ahola-Valo koki syvästi kuvallisina. Hän suunnitteli ja luonnosteli kuvituksen kaikkiin Valan koottuihin runoihin. Kokoelmakirja on nähtävillä näyttelyssä.

Heissä kyti sama tuli ilmaista arvojaan ja vaikuttaa taiteellaan. Vala oli tulenkantaja ja Ahola-Valo oli valonkantaja. He molemmat olivat myös kasvattajia. Ahola-Valo jatkoi elämänsä loppuun saakka viisaan rakkauden työtä.

Sekä Vala että Ahola-Valo kokivat elämässään syrjintää vakaumuksensa ja lahjomattomuutensa vuoksi. He olivat samaa tulta sielussaan kantavia oman aikansa poikkeusyksilöitä. Heitä kumpaakin kuvataan valoisina, tulevaisuuteen toiveikkaina katsovina ja sivistyksen voimaan luottavina persoonina. VALO-näyttelyllä kunnioitamme näiden taiteilijoiden elämää ja perintöä.

Tapahtuma