Blogi - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Blogi

Blogijulkaisut saameksi, ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi.

Lähikuva jousinuolien sulista.

Tutut käsitteet uudelleen arvioinnissa - AIDA II hankkeen uusi työntekijä esittäytyy

22.05.2020

Tiina-Maria Aalto


Hei,

olen Tiina-Maria Aalto, AIDA II-hankkeen uusi projektityöntekijä Saamelaisarkistossa Inarissa, ja osaamisalaani ovat graafinen suunnittelu, taide ja käsityö, hanketuotannot ja yhteisöhankkeet. AIDA II:ssa työskentelen mm. graafikkona, käsittelen aineistoja ja päivitän ja kehitän hankkeen kotisivuja (www.arkisto.fi/aida) muiden aidalaisten kanssa.

#arkisto 

Asioiden käsitteellisyys on lähellä sydäntäni; kyseessähän on kieli siinä missä kirjoitus, kuva, kaiverrus kuin ommelkin - siispä olen viime aikoina pohtinut mikä on arkisto. Yhdelle se merkitsee tietoa, toiselle pölyistä varastoa. Harvoin kuitenkin ajattelemme arkistoivamme asioita, vaikka säilytämme todistuksia ja muistoja, kuten vanhoja paperivalokuvia. Mielestäni myös kaikki sosiaalisen median kanavat (Facebook, Instagram, Twitter…) ovat moderneja arkistoja, vaikka niiden ensisijaiset arvot ovat olla sosiaalisia, viihteellisiä ja kaupallisia palveluita. Kun sosiaalisen median sivutuotteena syntyy jo arkistoon verrattavaa materiaalia, on kiinnostavaa miettiä mitä kaikkea nykyaikainen arkisto voi vastaavasti olla.

AIDA II

Tutustuin AIDA –hankkeeseen vuonna 2018 opiskellessani Saamenkäsityöalan artesaaniksi Inarissa. Duodjin ja duojareiden parissa työskentely on minulle mieleistä monella tapaa. Käsityön ja taiteen työstäminen merkitsee minulle läsnäoloa tunteideni ja kokemuksieni kanssa, joka on samaan aikaan paradoksaalisesti sekä meditatiivista että älyllistä. Duodji on parantanut itsetuntemustani. Henkilökohtaisena tavoitteenani on nyt saamenkielentaitoni kehittyminen, jotta kykenen kommunikoimaan yhteisössäni paremmin. Aiemmat kokemukseni yhteisötaide- ja yhteisöllistämishankkeiden tuotantojen parissa ovat osoittaneet, että yhteisössä on voimaa! Mutta mikä on duodjin arkisto? Tähän kysymykseen AIDA mielessäni kiteytyy. Olen varma, että yhteistyö luo vastauksia. Tehdään AIDA:sta paras mahdollinen versio yhdessä.