Blog - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Blog

Project themed blog posts in Sámi, Swedish, Finnish and English languages

Close up of arrow ends (feathers).

AIDA_muduodjearkiiva_solveig_labba_arkiiva.jpg

Hur ser DITT duodjiarkiv ut? / Makkár lea DU duodjearkiiva?

21.04.2021

Elina Kuhmunen


AIDA arkiivvaid bokte sáhkkiivuođa oaidnit eanet duodjearkiivvaid. DIN beaivválaš duodjearkiivvat, makkárat dat leat? Prošeavttas mearrideimmet čakča 2020 álggahit hashtagg hástalusa: #Muduodjearkiiva – juoge du duodjearkiivva!
Meidnejuvvon;  Vuoset govaid sosiála medias iežas arkiivvas.

Muhto stuorimus jearaldat šattai; MII LEA okta duodjearkiiva?

 

(Svenska)

När vi påbörjade fortsättningsprojektet så gick jag igenom alla tidigare etablerade AIDA arkiv vid Ájtte museum. Det var nu jag såg arkiven nära inpå, för första gången. Jag och min projektkollega Laila gick tillsammans igenom ett stort material. Känslan som vi fick i början var förundran, en förundran över VARFÖR man har sparat vissa saker? En enkel bit av kläde, en restbit, som i sin ensamhet inte gav någon information.

Vilket värde hade detta material? Varför var det en del av arkivet?

Allt eftersom vi gick igenom arkiven förstod vi mer.

När man ser på arkivet i sin helhet betyder dessa små restbitar något, de bär en berättelse tillsammans. Duojáren kanske själv inte vet varför hen har sparat det, men genom analys kan det komma fram många orsaker;

  • det kan vara ett faktiskt material som fortfarande kan användas eller återbrukas,
  • det kan vara ett minne eller en slags ”minnesanteckning”,
  • det kan höra ihop med något annat i arkivet.   

De etablerade AIDA arkiven innehåller förstås typiskt arkivmaterial så som tidningsartiklar, böcker och fotografier. Skisser, anteckningar och dokument. Men det här andra, som endast är fragment av något, fångade mitt intresse.

Duojárat och dáiddarat har fått lämna in sina arkiv till Ájtte museum och AIDA projektet utan några begränsningar. Det man själv ansett höra till sitt arkiv, har tagits emot.

 

"Jag började fundera på vad som finns i mitt duodjiarkiv?
Vad är värdet i det jag själv sparat?"

 

Jag kunde närma mig mitt egna arkiv utifrån de variationsrika AIDA arkiven. Jag började fundera på vad som finns i mitt duodjiarkiv? Vad är värdet i det jag själv sparat? Och vad sparar folk generellt på som är kopplat till duodji?

De redan etablerade arkiven berättar mycket, men hur skulle vi få fler att fundera på dessa frågor och att bli intresserade av arkiv?

Jag och min projektkollega Tiina-Maria vid Sámi Arkiiva fick en idé till en utmaning. Vi startade en hashtag på social media där vi uppmanade alla som ville, att visa sitt egna duodjiarkiv.

Kampanjen lanserades under Arkivens dag november 2020 genom projektets instagramkonto @aidaduodji. Ett resultat skulle visas i en digital utställning under Jokkmokks Vintermarknad 2021. Hur visste vi inte då. Först och främst skulle utmaningen komma igång. Skulle man haka på och dela med sig av sina arkiv? Hur ser olika duodjiarkiv ut?

Något vi märkte var att många inte riktigt förstod. Vad är ett arkiv? Vad är ett duodjiarkiv? Utmaningen var inte helt enkel.

En generell syn på arkiv är att det är något liggande, undangömt och förvarat. Tills man måste se material för att till exempel säkerställa information. Det kan vara forskare som vill se olika handlingar. De vet ofta hur det fungerar inom arkivvärlden, vad det är och vad det ger. Men arkiv är ju faktiskt något som alla människor har, utan att man kanske tänker på det.

Många delningar som kom in under kampanjen visade sig vara digitalt förvarade arkiv, fotografier på duodji och duodjiprocesser. Det jag själv hade sett framför mig var att man skulle gå in i sina förråd och gräva i fysiskt material, hitta det där lite kluriga, som man inte vet varför man sparat. Analysera, fota, dela och berätta.

Idag ligger det digitala nära till hands. Våra mobiltelefoner är kamera, förvaring och publiceringsverktyg. Många använder instagram och det i sig är ett stort arkiv. I vår utmaning blev detta tydligt. De flesta som deltog i #Muduodjearkiiva delade med sig av fotografier relaterat till duodji från det egna digitala arkivet; mobilen och instagramkontot.

Vi närmade oss marknad och vi insåg att vi behövde informera bättre om kampanjen. Därför spelade vi in en informationsfilm, vilken skulle visas strax innan den digitala utställningen öppnade.

Filminspelning ElleMina

Filminspelningsdagen. Här gör sig ElleMina Kuoljok Baer redo för att berätta om sitt duodjiarkiv. Länk till film https://www.youtube.com/watch?v=OHvOsTL4oRs

Den digitala utställningen

Vintermarknaden 2021 blev ingen fysisk marknad utan en digital, vilket passade för vår digitala utställning. Men hur gör man en snygg digital utställning, vad menas med en digital utställning? Ja, det blir många ord och begreppsfrågor när man jobbar i ett utvecklingsprojekt med många språk; svenska, engelska, finska och samiska.

Vi bestämde oss till slut för att starta upp ett nytt instagramkonto med samma namn som utmaningen.
SÅ skulle utställningen realiseras. Ett instagramkonto i sig kan ses som en digital fotoutställning, och att visa bilderna på samma plattform som de samlats in på passade bra. Men att få in djup och orginalitet kändes viktigt. Min kollega Tiina-Maria fixade det visuella, det grafiska. Hon sammanställde själva utställningen. Och att bygga upp en utställning på instagram är inte helt lätt, om det blir något fel i en publicerad bild så kan man få börja om från scratch... och det tar sin tid. Men resultatet blev i slutändan en snygg visuell resa på kontot @Muduodjearkiiva! https://www.instagram.com/muduodjearkiiva/

Pressbild Muduodjearkiiva_300dpi_rgb (2) horistontal

Utställningen visar deltagarnas bilder, men också informationstexter om arkiv, duodji och dáidda. Utställningen ska upplevas i sin helhet, med en överblicksvy över hela flödet, för att sedan dyka in i inläggen där man man bläddrar sig vidare till fler bilder. Utställningen innehåller också två korta filmklipp där Laila Susanna Kuhmunen och ElleMina Kuoljok Baer berättar om sina arkiv.

14 personer deltog i kampanjen och medverkar i utställningen. Duhát giitu didjiide!

Utmaningen är fortfarande öppen och kanske satsar vi på en utställning Volyme 2.
Du kan delta genom att tagga #muduodjearkiiva, men tagga också vårt konto @muduodjearkiiva.
Läs mer på vår hemsida: https://arkisto.fi/aida/sv/duojar-arkiv/muduodjearkiiva-kampanj 

Kampanjen är ett intressant miniprojekt inom AIDA II, där vi får en vidare syn på det samtida, det moderna duodjiarkivet.

/Elina Kuhmunen, projektmedarebetare AIDA II