Blogi - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Blogi

Blogijulkaisut saameksi, ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi.

Lähikuva jousinuolien sulista.

2019 Kuva Ulla Isotalo.jpg

Uusi työntekijä on aloittanut AIDA-hankkeessa

04.01.2019

Katja Lettinen. Published originally in aida-archives.blogspot.com.


Hei,
nimeni on Katja Lettinen ja olen AIDA-hankkeen uusi työntekijä. AIDA:n eli Arctic Indigenous Design Archives -hankkeen sisältöä ollaan nyt siirtämässä verkkoon ja astun mukaan verkkosivujen suunnitteluun. 


AIDA:n uudet verkkosivut esittelee hankkeessa kerättyjä Duojáreiden eli saamen käsityöläisten arkistoja Suomesta, Ruotsista ja Norjasta sekä arkistopedagogista materiaalia ja hankkeen puitteissa järjestettyjen koulutusten tuloksia. AIDA:n
verkkosivut palvelevat niin tutkijoita, opettajia kuin kaikkia muitakin, jotka ovat kiinnostuneita saamelaisesta muotoilusta ja käsityöstä.


Tulevilta verkkosivuilta tulee löytymään muun muassa Duojáreiden esittelyjä ja heidän luovuttamiaan aineistojaan sekä kasvatusmateriaalia oppilaitosten käyttöön. Lisäksi sivuille tulee Duojáreille ohjeita aineistojen luovuttamiseen.


Toimin AIDA:n verkkosivuprojektissa suunnittelijana ja tehtäväni on koordinoida ja kerätä yhteen verkkosivun materiaalia Saamenmaalta; Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Vastaan verkkosivujen sisällöntuotannosta ja mainostoimiston kanssa visuaalisen ilmeen suunnittelusta ja toteutuksesta. Lisäksi tehtäviini kuuluu suunnitella ja toteuttaa AIDA-hanketta Saamelaisarkiston osalta esittelevä näyttely Jokkmokkin talvimarkkinoille helmikuussa 2019.


Olen ammatiltani graafinen suunnittelija ja opiskellut Inarissa Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa korukivi- ja jalometalliartesaaniksi. Lisäksi olen opiskellut muotoilujohtamista, kansainvälistä kaupankäyntiä sekä viestintää. Olen työskennellyt mainostoimistoalalla ja nyt minulla on oma koruyritys Moodag Jewelry, jonka parissa olen työskennellyt artesaaniopintojeni jälkeen.


AIDA-hankkeen suunnittelijana voin hyödyntää osaamistani ja kokemustani laaja-alaisesti, mikä tekee työstäni hurjan mielenkiintoista. Lisäksi pääsen käyttämään kolmea eri kieltä joita AIDA-tiimissämme puhutaan; suomea, ruotsia ja pohjoissaamea. Suomenkieli on äidinkieleni mutta synnyinmaani on Ruotsi. Ruotsinkielen opin lapsuusvuosinani asuessani Ruotsissa, kun taas pohjoissaamenkieli on tyttäreni kieli. Olen opiskellut pohjoissaamenkielen äitinä ja kotikielenämme on sekä suomi että saame.


Muotoilu, taide ja käsityö ovat lähellä sydäntäni ja koen, että tämän uuden työn kautta pääsen tutkimaan, oppimaan ja viettämään aikaa itselleni tärkeiden asioiden parissa. Uusi tehtäväni onkin minulle enemmän lahja kuin pelkkä työ, jota värittävät lisäksi loistavat työkaverit, AIDA-tiimi!

 


Dearvva!


Mun lean Katja Lettinen ja lean ođđa bargi AIDA-prošeavttas. AIDA-prošeakta lea dál dan muttus ahte mii álgit hukset neahttasiidduid prošeavtta bohtosiin. Ulbmil lea hukset neahttasiidduid gos gávdnojit viidát dieđut Sámi duojáriin miehtá Sámi. Silbaduojárin ja gráfalaš plánejeaddjin dát bargu lea munnje hui miellagiddevaš. Mu bargun lea koordineret ja čohkket oktii buot materiálaid ja plánet neahttasiidduid visuála hámi. Mu bargui gullá maiddái ovttasbargu máinnusdoaimmahagain mii vástida neahttasiidduid teknihkalaš oasis.


Hábmen, dáidda ja duodji leat mu váimmu lahka ja lean hui ilus, go beasan dán ođđa barggus dutkat, oahppat ja golahit áiggi áššiid olis, mat leat munnje dehálaččat. Dát gal lea munnje eanet skeaŋka go bargu ja seammás beasan velá oahpásmuvvat čeahpes AIDA-bargojovkui!

 


Hej,


Jag heter Katja Lettinen och jag börjar arbeta på AIDA-projektet som en planerare. Mitt arbete är att koordinera och samla ihop material för de nya AIDA-webbsidorna och att ansvara om sidornas layout och utseende. Webbsidorna ska presentera bland annat samisk duodji och de samiska duojárna bakom duodji. Sidorna ska bli en bra källa för alla som är intresserad av samisk duodji men också för dem som vill granska eller undervisa duodji. 


För mig som en grafisk designer och smycke designer är det här arbete som en gåva. Jag kan inte tänka mig ett intressantare jobb som det här var jag kan använda mitt arbetserfarenhet så mångsidigt. Dessutom är det fascinerande jobba bland hantverk, formgivning, konst och musik vilka är alla nära mitt hjärta. Jag ser fram emot att bekanta mig med hela AIDA-teamet och tillsammans börja det här jobbet med ett glatt driv!


Katja