Blogi - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Blogi

Blogijulkaisut saameksi, ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi.

Lähikuva jousinuolien sulista.

Blog/11 oktober 2017.jpg

Esittely

11.10.2017

Inker-Anni Linkola-Aikio, Published originally in aida-archives.blogspot.com.


Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Biehtára Arvo Hanna eli Hanna Helander. Olen syntynyt ja kasvanut Ivalossa, mutta juureni ovat Tenolla Rovisuvannon kylässä. Muutin Inariin Nikosiasta, Kyprokselta, jossa olen asunut

viimeisen vuoden. Siellä työskentelin saamelaista tarinakerrontaa käsittelevän väitöskirjani parissa. Sitä ennen asuin 13 vuotta Helsingissä. Muutto Inariin on siis eräänlainen kotiinpaluu.


Mitä teet Kansallisarkistolla ja missä kaupungissa työskentelet?
Työskentelen Saamelaisarkistossa Inarissa ylitarkastajan sijaisena. Tehtäviini kuuluu korkeakouluyhteistyö ja arkistopedagogiikka. Tällä hetkellä keskeinen työtehtäväni on Aidan eli Artic Indigenous Desing Archives -projektin koordinointi. Kyseessä on Saamelaisarkiston, Ájtte-museon ja Saamelaisen korkeakoulun välinen hanke, jossa kootaan saamelaista duodji-arkistoa, työstetään saamelaista muotoilukasvatusmateriaalia ja järjestetään muotoilukasvatustyöpajoja. Duodji viittaa saamelaiseen (taide)käsityöhön.

 

Mitä kautta keksit hakea Kansallisarkistolle töihin?

Kuulin ystävältäni, että Saamelaisarkistossa on avautunut mielenkiintoinen tehtävä, joka voisi kiinnostaa minua. Koska en ollut saanut jatkorahoitusta väitöskirjalleni, päätin tarttua tilaisuuteen.


Mitä harrastat tai tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?
Tykkään liikkua luonnossa, joogata, tehdä käsitöitä ja matkustella. Jatkossa vapaa-ajan puuhiini kuuluu myös väitöskirjan loppuun saattaminen.


Onko sinulla joitakin erityisiä kesäsuunnitelmia?
Haluaisin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni ja matkustaa Mongoliaan.