Perinteen säilyttäjät
AIDA -hankkeen aikana Sámi allaskuvla isännöi duodji-koulutuksia liittyen AIDA:n teemoihin. Tällä sivulla on tietoa kursseista, osasta opiskelijoista ja heidän töistään.
Lue myös:
Gunvor Guttorm (Duodjin professori, Sámi allaskuvla): Mitä on duodji?
Sámi allaskuvla/Sami University of Applied Sciences offers a 15 credits online course in Knowledge of Indigenous Cultural Expressions and Arts. This course will be in English.
The course is intended for students, artists, duojárat, curators, cultural workers and people who are generally interested in the topic. This course celebrates Indigenous experiences within cultural expressions and art. The focus is to emphasize different Indigenous perspectives in the past and the present. You will analyse (the connection between) indigenous cultural expressions and art in critical theories and in the indigenous knowledges. The course consists of lectures, students own readings, study guidance and assignments.
Hope to see You on the course. Welcome!
More information about the course and entry requirements: https://samas.no/se/studier/duo-knowledge-indigenous-cultural-expressions-and-arts
Course coordinator: Inga Elisa Påve Idivuoma E-mail: ingaepi@samas.no
Duodje- ja digitála muitalusat (suom. duodji- ja digitaaliset narratiivit) -kurssi on osa Interreg AIDA I-hanketta (Arctic Indigenous Design Archives). Kurssin tarkoituksena on ollut kouluttaa opiskelijoita hyödyntämään museoita ja arkistoja duodjin perustana. Opiskelijat oppivat kurssin aikana kuinka valmistaa visuaalisesti miellyttävää duodjia ja duodjin sisältämästä suuresta tarinallisuudesta. Kurssin aikana käytännön toteutuksen ja muotoilun merkitystä painotettiin opiskelijoiden harjoitellessa tuotteen valmistamista ja tarinallisuutta.
Kurssilla opiskelijat ovat käyttäneet digitaalisia tekniikoita luodakseen töidensä tarinallisuudesta vahvempia ja näkyvämpiä. He ovat syventyneet uudenkaltaiseen muotoiluun ja duodjin suunnitteluun perehtymällä duodjin tekijöihin ja duodji-esineistöön museoarkistoissa ja muissa vastaavissa muistiorganisaatioissa sekä kokeilemalla tekniikoita, työkaluja ja materiaaleja. Kurssilla opiskelijat ovat oppineet käyttämään olemassa olevia lähdeaineistoja työskentelynsä ja oman duodjin ja digitaalisen narratiivin luomisen pohjana.
Kurssin luento- ja opetussisällöt, esim.: Maja Dunfjeld luennoi perinteisistä saamelaisista kuvioista, symboleista ja ornamentiikasta. Jorunn Veiteberg kertoi myös ornamentiikasta, mutta myös tarinankerronnasta. Gunvor Guttorm jakoi kokemuksiaan duodjista ja kuinka yhdistää tarinankerrontaa ja saamelaista perinnekäsityötä. Randi Marainen piti hopea-työpajan AIDA-projektissa, jonka teema oli perinteiset saamelaisvyöt. Lena Stenberg luennoi väreistä, muotoilusta ja 3D -muotoiluprosesseista. Sonya Kelliher Combs kertoi taiteestaan, jota inspiroi hänen Alaskan alkuperäiskansoihin kuuluva Athabascan- ja Inupiaq -kulttuuriperintönsä. Combsin työpajassa Sámi allaskuvlan opiskelijat oppivat työstämään materiaaleja kuten mursun suolisto. Johan Kauppi opetti opiskelijoille InDesign- ja Photoshop-ohjelmistojen käyttöä ja soveltamista osana muotoiluprosessia.
[19/01/2018] Duodje- ja digitála muitalusat -course was organized by AIDA- project in Sámi University of Applied Sciences
[22/05/2017] Duodje- ja digitálamuitalusat -oahppu álgá čakčat
Saamelaisarkisto
Inker-Anni Linkola-Aikio,
saamelaisarkisto@kansallisarkisto.fi
Sámi allaskuvla
Gunvor Guttorm,
gunvor@samas.no
Ájtte, Ruotsin tunturi- ja saamelaismuseo
Anna Westman Kuhmunen,
info@ajtte.com