Monica Blind-Påve - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Monica Blind-Påve

Duodjin ja muotoilun opiskelija

Monica Blind-Påve on Ruotsin Yli-Sopperon kylästä kotoisin oleva duodjin-opiskelija. Monica Blind-Påven perhe eli poronhoidolla Saarivuomas paliskunnassa, jossa duodji oli osa perheen arkielämää. Hän tuntee syvää kiitollisuutta vanhempiaan, Ánte Juhána Ánne Márjá:ä ja Niillasa Lássea kohtaan saamastaan opista. Blind-Påve on aikuisiällään jatkanut duodjin valmistusta sekä perinteisin että uusin tavoin ja raaka-ainein. Hän on kouluttautunut käyttämään duodjin teossa puuta, sarvea, hopeaa, karvaa, porontaljoja sekä erilaisia kankaita.

Tällä sivulla nähtävät Monica Blind-Påven työt on tehty Sámi allaskuvlassa AIDA I -hankkeeseen kuuluneen Duodji ja digitaaliset narratiivit -kurssin aikana, jonka teemoina olivat "Johtin" (suom. muutto/jutaminen) ja "Mun lean" (suom. minä olen).

Pieni käsilaukku

Monica Blind-Påven valmistaman käsilaukun teemana oli "Johtin". Käsilaukun muoto on saanut inpiraationsa saamelaisen suksen kärjestä, veneestä, reestä (geres) ja hirven korvasta. Laukku on tarkoitettu puhelimen säilöksi matkustuksen aikana, ja se on tehty yli jääneestä sisnasta sekä poronvasan karvasta. Laukun kiinnikkeet on tehty poronsarvesta.

Vyö

Blind-Påven tekemän vyön teemana oli "Mun lean". Sen pohjana on perinteinen saamenpuvun vyö Kaaresuvannosta, josta Monica Blind-Påve on kotoisin. Vyö on koristeltu sisnalla, villalla, hopeanapeilla ja poronsarvella. Vyön värit eroavat perinteisestä Kaaresuvannon vyöstä, jonka pääväreinä ovat punainen ja keltainen.