Kampanja& näyttely - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Kampanja& näyttely

#MUDUODJEARKIIVA

Haluatko auttaa kertomaan mitä saamenkäsityö on? Jaa duodjiarkistosi!

Sosiaalisen median kampanja - Instagram-näyttely

#muduodjearkiiva #mudáiddaarkiiva #muvduodjevuorkká #movvætnoevåarhkoe #muutuâjjarkiiv #muutyejiarkkâdâh #mittduodjearkiv #duodjiarkistoni #myduodjiarchive

#Muduodjearkiiva on nyt @Muduodjearkiiva!

Syksyllä 2020 AIDA II aloitti haasteen, jossa toivoimme seuraajiemme jakavan kuvia omasta duodjiarkistostaan sosiaalisessa mediassa. Nyt on aika nauttia kuvasadosta, josta on muodostunut ainutlaatuinen Instagram -näyttely.

@muduodjearkiiva -näyttely

@muduodjearkiiva on Instagram-näyttely, joka tuo näkyville 14 osallistujan kokemuksen omasta duodjiarkistostaan kuvin ja teksteillä, jotka on jaettu sosiaalisessa mediassa hashtagilla muduodjearkiiva sekä sitä vastaavilla hashtageilla. Näyttely on jaettu teemoihin: arkistot ja arkistoaineisto, duodji ja taide sekä prosessi ja tekijyys. Pyrkimys on ollut myös esittää osallistujien julkaisemat kuvat mahdollisimman yhtenäisinä kokonaisuuksina. Digitaalisena näyttelyjulkaisualustana Instagram mahdollistaa liikkumisen kokonaisuuden ja yksittäisten kuvien välillä; yksittäisten kuvien takaa löytyy jälleen uusia kuvia ja filmejä, joka tekee kokonaisuudesta moniulotteisen.

Näyttelyn yhteydessä huomioi eettiset käytänteet liittyen kuvien jakamiseen sosiaalisessa mediassa ja muuhun käyttöön. Toivomme, että kunnioitat osallistujien tekijänoikeuksia kuviin ja kuvasisältöihin.

Mukana näyttelyssä ovat @astu.design, @duodjibylise, @elleduodji, ElleMina Kuoljok Baer, @elinakuhmunen, @elsalabbaduodji, @houseofduodji, Ida Maria Marakatt, @juksahkka, @njlabba, Paulus Kuhmunen, @perisakjuuso, @samiskakocken /Kristoffer Åström ja @ulrikatapioblind.

Linkki näyttelyyn (Instagram -käyttäjille): instagram.com/muduodjearkiiva

Ja jatketaan arkistojen jakamista!

Kaikki aineisto mitä olet säilyttänyt saamenkäsitöistäsi on arkistosi; lehtileikkeet, valokuvat, testikappaleet, epäonnistuneet työt, käytetyt työt ja keskeneräiset työt, kuviohahmotelmat, kirjeet, kokeilut, markkinointimateriaalit jne. Duodji ja siihen liittyvät asiat ja esineet, joita emme näe museoissa - SINUN tarinasi.

Duodjillasi on suuri arvo. Se auttaa ymmärtämään duodjia syvällisemmin.

Kuinka osallistua

1. Jaa arkistosi kuvia Instagramissa, kerro kuvien sisällöstä ja miksi olet säilyttänyt nämä asiat.

2. Merkkaa kuva: #muduodjearkiiva tai #mudáiddaarkiiva, ja/tai muilla valitsemillasi kielillä: #muvduodjevuorkká #movvætnoevåarhkoe #muutuâjjarkiiv #muutyejiarkkâdâh #mittduodjearkiv #duodjiarkistoni ja #myduodjiarchive.

3. Merkkaa postaukseen @muduodjearkiiva Instagram-tili ja julkaisemme valikoidut julkaisut sivullamme.

Osallistuessasi julkaisemalla julkisesti kampanja-hashtagilla, annat meille luvan tallettaa postauksesi AIDA-arkistoon* ja julkaista sen AIDA II-projektissa, esimerkiksi: AIDA –hankkeen kotisivuilla, blogissa ja näyttelyssä sekä sosiaalisessa mediassa.

Toivottavasti haluat osallistua!

AIDA –hankkeessa on nyt perustettu 24 duojár-arkistoa Ájtte –museoon ja Saamelaisarkistoon. Iloksemme myös lisää arkistoluovutuksia on tuloillaan. Tutustu jo perustettuihin arkistoihin täällä: https://kansallisarkisto.fi/aida/fi/duojar-arkistot.

Ehkä löydät inspiraation siihen, mitä kaikkea oma arkistosi onkaan!

Ájtte -museon #deladuodje ja #delavantar ovat samankaltaisia kampanjoita, jotka ovat inspiroineet meitä tekemään tämän kampanjan.

 

 

* Osallistuessani #muduodjearkiiva kampanjaan duodjiarkistoni kuvalla sosiaalisessa mediassa, luovutan tämän kuva-aineiston Suomen Kansallisarkistolle tutkijoiden ja muiden tiedon tarvitsijoiden vapaasti käytettäväksi aineiston käytölle lainsäädännössä (mm. tietosuojalainsäädäntö) asetettujen rajoitusten mukaan.

Aineisto säilytetään Kansallisarkistossa digitaalisessa muodossa osana AIDA-arkistoa.
Lisätiedot: Saamelaisarkisto, puh.+358 50 408 3062, kirjaamo@kansallisarkisto.fi