Carola Grahn - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Carola Grahn

(s.1982)

Taiteilija


Materiaalina käsitteellisyys

Carola Grahn, 1982, on eteläsaamelaisalueelta kotoisin oleva taiteilija, joka on varttunut Jåhkåmåhkkessa (Jokimukassa) ja jonka juuret ovat Tjiehteleessä (Kittelfjäll) ja Ångermanlandissa. Nykyään hän asuu Malmössä. Grahn on opiskellut Kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa, Beckmans College of Designissa ja Photography Schoolissa Gamlebyssä. Hänen teoksiaan on ollut esillä IAIA Museum of Contemporary Native Artsissa (MoCNA) Santa Fessä, Leonard & Bina Ellen Art Galleryssa Montrealissa, Southbank Centressä Lontoossa, Nykytaiteen toimistossa Oslossa (OCA), Trondheimin Taidehallissa ja Uumajan Kuvamuseossa (Bildmuseet).

 

Hän työskentelee temaattisesti ja idealähtöisesti, usein suurissa projekteissa, varsinkin tekstiä, installaatioita ja veistoksellisia materiaaleja hyödyntäen. Taajaan Carolan työ on täynnä monimutkaisia ajatuksia identiteetistä ja alkuperästä. Hän on monesti puhunut saamelaisten sorrosta eri aikoina. Teokset havainnollistavat erilaisia ongelmia kohtaamalla katsojan kysymyksillä tai väitteillä. Hänen teoksensa avaavat vuoropuhelua, ovat kerronnallisia ja käsitteellistä taidetta.

Vuonna 2020 Carolan yksityisnäyttely I Have Scrutinized Every Stone and Log esitettiin Röda Sten Taidehallissa Göteborgissa. Hän sai Asmundin ja Lizzie Arle kuvanveistäjäpalkinnon 2021 ja on kirjoittanut saamelaistaiteesta Afterall Magazineen, toiminut editorina Hjärnstormin saamelaisteemanumerossa ja julkaissut romaanin Lo & Professor. Carola on myös kuratoinut Sven-Harrin taidemuseolle Tukholmassa ja Arctic Arts Festivaalille Pohjois-Norjassa.


Carola Grahnin arkisto

Carola Grahnin arkisto koostuu materiaalia erilaisista taideprojekteista, käsitteistä ja yhteistyöstä. Se sisältää esineitä ”Sami Girl Gang” ja ”Sami rage” -projekteihin liittyviä esineitä sekä arkistotietoja lehtileikkeiden, kirjojen ja näyttelyluetteloiden muodossa. Arkistossa on myös valokuvanäyttely vuodelta 2005, ennen Carolan koulutusta, johon on liitetty useita varaumia.

[AJTTE]

Arkisto ei ole saavutettavissa digitaalisessa muodossa, joten ota yhteyttä Ájtte-museoon, mikäli haluat tutkia sitä.