Rose-Marie Huuva - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Rose-Marie Huuva

(s.1943)

Monitaiteilija


Rose-Marie Huuva syntyi vuonna 1943 Gabna Samebyssä ja asuu parhaillaan Kiirunassa, jossa hänellä on ollut studio jo vuosia. Rose-Marie Huuva on visionäärinen monitaiteilija ja yksi hänen sukupolvensa merkittävistä äänistä. Hän on työskennellyt sekä perinteisen duodjin että taideduodjin parissa. Hän on taiteilija, mutta myös runoilija ja äänitorvi useissa kulttuuripoliittisissa kysymyksissä. Duodjin hän oppi lapsena äidiltä ja 1960-luvulla hän siirtyi perinteisestä duodjista taiteeseen. Hän jatkoi työskentelyään perinteisten tekstiilimateriaalien, kuten veran ja tinalangan kanssa, mutta nykyaikaisella muotoilulla. Tänään hänen 60-luvun luomuksissa nähdään ajatonta eleganssia.

Rose-Marie Huuva aloitti varhain tinalangalla kirjottujen asusteiden teon mutta siirtyi sitten taiteeseen ja julkisiin teoksiin, suuriin tinalangalla aplikoituhin kankaisiin. Kuvataiteessaan, installaatioissa ja veistoksissaan hän käyttää orgaanisia materiaaleja kuten turkista, nahkaa, kiviä ja maa-ainesta. Usein hän lähestyy työtään tieteellisenä projektina tai kokeiluna. Teoksilla on myös poliittinen ulottuvuus, ja niissä otetaan kantaa muun muassa rotubiologisissa tutkimuksissa käytettyjen saamelaisten jäännösten palauttamisen puolesta.

Vuonna 1981 Rose-Marie Huuva debytoi runoilijana, josta tuli hänen pääilmaisukeino. Rose-Marie Huuva nimettiin Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2001 ja hän on saanut Rubus Arcticus –stipendin vuonna 2003.

 


Yhteystiedot

Sähköposti: rosmare.gironis@gmail.com

Rose-Marie Huuvan arkisto perustuu vuoden 1965 vaatemallistoon ja sen ympärille rakentuneeseen kokonaisuuteen. Se sisältää vaate-etiketin, käsinmaalatun luettelokortin, muotikuvan, näyttelykutsun ja näyttelystä ilmestyneen sanomalehtiartikkelin.