Aune Kuuva - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Aune Kuuva

(s.1940)

Multitaiteilija


Aune Kuuva on syntynyt Inarin Nellimissä vuonna 1940. Kuuvan laaja taiteellinen työ ulottuu aina kuvataiteesta ja runoudesta näytelmien ja kirjojen kirjoittamiseen, laulujen säveltämiseen, sanoittamiseen ja esittämiseen sekä käsitöihin. Leipätyönään Kuuva on toiminut kaupan alalla myyjänä.

Kuuvan taiteellinen verkostoituminen alkoi vuonna 1978, kun hän osallistui luovan toiminnan kurssille Sipolan opistossa. Kursseilla Kuuva hioi laulu-, sanoitus- ja sävellystaitojaan. 1980 ja -90-luvuilla Kuuva kiersi aktiivisesti esiintymässä eri puolilla Suomea ja oli myös mukana paikallisessa naistenkuorossa (Inarissa).
Vuonna 1994 Kuuva julkaisi C-kasetin Äijihkeđki ja vuonna 1998 ilmeistyi Kuurâh kullui. Viimeisimmät julkaisut ovat vuodelta 2004. Ne ovat inarinsaamenkielinen CD-levy Pálgáh ja suomenkielinen CD-levy Pohjoisen mystiikkaa. 
Aune Kuuva julkaisi vuonna 1991 pseudonyymillä Aune Vesa runokirjan Uáináh’uv ― Oainnátgo (Näetkö). Kuvitus runokirjaan oli toteutettu yhteistyössä inarilaisen luontokuvaajan Martti Rikkosen kanssa.
Musiikin ja runouden ohella Aune Kuuva tunnetaan kuvataiteilijana moniuloitteisista installaatioistaan sekä nukkeasetelmistaan, jonka avulla hän kuvaa erityisesti inarinsaamelaisen kulttuurin ja luonnon välistä vuorovaikutusta. Lastenkulttuuri ja inarinsaamelaisuus ovat olleet Aune Kuuvan taiteellisessa toiminnassa merkittävässä asemassa ja hän on mm. toiminut lukijana Sámi Radion lastenohjelmissa sekä tehnyt installaatioita valokuvakuvistuksiin lastenkirjoihin Tuálu faŋgâ (Roudan vanki, teksti Aune Kuuva, 1994), Suábi maainâs (Sauvan tarina, teksti Petter Morottaja, 1999) ja Riävskánieidâ (Riekkotyttö, teksti Petter Morottaja, 2000). (Marko Jouste, http://www.samimuseum.fi/anaras/)


Aune Kuuvan arkistoon sisältyy valokuvia liittyen hänen nukkeprojekteihin, eri kirjojen kuvitukseen sekä osa hänen säveltämistään ja sanoittamistaan teoksista.

[SA-FI]