Nils-Johan Labba - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Nils-Johan Labba

(s.1984)

Duojár


Nils-Johan Labba on syntynyt vuonna 1984 ja varttui Leavan saamelaiskylässä Kiirunassa (Giron), jossa hän nykyään asuu ja työskentelee duojárina ja yrittäjänä.

Hän kuuluu perheeseen, joka on ollut erittäin kiinnostunut käsityöstä. Se, että hänellä on juuret sekä pohjois- että uumajansaamelaisella alueella, näkyy hänen käsitöissään. Nils-Johanille on tärkeää perinnetietouden säilyttäminen osana elävää saamelaiskulttuuria.

Nils-Johan aloitti yritystoimintansa pian Åhpadusguovdásj:ista eli saamelaisten koulutuskeskuksesta valmistumisensa jälkeen vuonna 2008 Jokimukassa. Tästä lähtien hän on ollut jatkuvasti aktiivinen: osallistunut kiertonäyttelyihin, järjestänyt kursseja ja myös itse opettanut saamelaisen käsityökoulutuksen parissa puu- ja sarvitöitä muutaman vuoden ajan.

Vuonna 2012 hänelle myönnettiin Asa Kitok -apuraha ja hänen näyttelynsä Sámi Duodjissa, saamelaiskäsityöntekijöiden yhdistyksessä Jokimukassa, vuonna 2013, oli harkittu kokonaisuus korkeatasoisia tuotteita. Vuonna 2018 myös Hemslöjden myönsi hänelle Barbro Wingstrandin apurahan.

Hänellä on maisterin tutkinto duodjista ja äskettäin ollut harjoittelija, Anders Svonni, joka valmistui duodjikisälliksi.

Nils-Johan on tunnettu uskomattoman tarkkana ja tuottavana duojárina. Hänellä on asiakkaita sekä Saamenmaasta että sen ulkopuolelta ja hän ottaa aina huomioon tilaajan alkuperän ja alueelliset perinteet teoksissaan.

Nils-Johan on myös poliittisesti aktiivinen ja pyrkii erityisesti osallistumaan duodjia koskevien kysymyksien käsittelyyn.

 


Nils-Johan Labban arkisto tekee näkyväksi hänen menneisyytensä ja sisältää aineistoja nuorella iällä aloitetusta tinahahmojen yksityiskohtaisesta maalauksesta opintoihin Sámij Åhpadusguovdásj:issa (saamelaisten koulutuskeskus), yrityksen perustamiseen ja vakiintuneeksi duojáriksi.

Hänen arkistonsa koostuu luonnoksista, paperimallinteista, opiskelijatöistä, näyttelymateriaaleista, valokuvista, esitteistä sekä kuluneista ja vahingoittuneista esineistä ja kokeellisia tuotoksia.

[AJTTE]