Solveig Labba - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Solveig Labba

(s.1959)

Saamenkäsityöläinen ja pedagogi


Solveig Labba (os. Blind) on syntynyt 1958 ja asuu Yli-Sopperossa, missä hänen ateljénsa myös sijaitsee. Duodji vaikutti jo lapsena hänen elämäänsä, kun hän varttui poroperheessä, jossa kaikki tarvittava vaatteista työkaluihin tehtiin itse. Solveig valmistikin jo lapsena ensimmäiset käsityötuotteensa. Hän on kannustanut myös omia lapsiaan samaan ja he ovatkin olleet mukana luomistyössä ja avustaneet muun muassa muotinäytöksissä pukeutuneena äitinsä luomuksiin.

Solveig Labba on työskennellyt saamenkäsityökonsulttina Same Ätnamissa ja Saamenkäsityösäätiö Sámi Duodjissa ja on toiminut kummankin hallituksessa. Solveig opettaa duodjia Sámi allaskuvlassa Kautokeinossa. Hän on kirjoittanut kirjan Ávdnasis duodjin dipmaduodjesánit yhdessä Gunvor Guttormin kanssa ja julkaissut myös lastenkirjan, joka sisältää myös lauluja. Lapset ja opettaminen ovatkin keskeisessä asemassa hänen työssään, toimiipa hän sitten opettajana taikka takkien, mekkojen tai lakkien suunnittelijana.

Yrityksessään Solveig Labba työskentelee duodjin ja muotoilun parissa sekä luennoi ja pitää kursseja. Hänen toimintansa rakentuu duodji-tiedolle, jonka hän on saanut kotoaan sekä akateemiselle pätevyydelle, jota hän on hankkinut erilaisista opinnoista. Duodjia hän on esitellyt näyttelyissä ja design-asuja muotinäytöksissä eri puolilla pohjolaa. Labba tekee tilaustöitä, mutta asuja myös artisteille ja toimii säännöllisesti puvustajana Sámi teáhterin näytöksissä.
Solveid Labba on osallistunut kokoelmanäyttelyihin ja pitänyt yksityisnäyttelyitä eri puolilla pohjolaa. Vuonna 2007 Solveig Labballe myönnettiin Asa Kitok –stipendi.


Solveig Labban arkisto on rikas ja dokumentoitu huolella. Aineistoa löytyy useasta näyttelystä ja muotinäytöksestä muun muassa luonnoksia, muistiinpanoja, materiaalikokeiluja ja muutama näyttelyesine sekä tiedotusmateriaalia ja näyttelyluetteloita. Lisäksi arkistossa on luonnoksia, valokuvia, lehtiartikkeleita ja kirjeenvaihtomateriaalia.

[AJTTE]