Svea Länta - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Svea Länta

(s.1946)

Saamenkäsityöläinen ja poronhoitaja


Tinalangan taitaja

Svea Länta (os. Grahn) on syntynyt 1946 Kittelfjällissä. Hän asuu perheensä kanssa Jokkmokkissa. Svea on tuottelias käsityöläinen ja hänellä on ateljé kotonaan. Hänen perheyrityksensä hoitaa poroja ja jalostaa lihaa.
Svea Länta aloitti varhain luomisen. Jo teini-ikäisenä hän vietti paljon aikaa tinalangan valmistamiseen ’aahkallaan’. Svea oli vanhin kymmenestä sisaruksesta mikä tarkoitti, että hän ompeli paljon vaatteita perheelle. Hän kävi Tärnabyn saamelaiskoulua ja siirtyi yläasteelle Ängen saamelaiskouluun. Sinä aikana hän teki ensimmäisen tinalankavyön ja jatkoi sen jälkeen ompelemista itselleen ja suvulleen.

1960-luvulla Svea opiskeli saamelaisten kansanopistossa ja on sen jälkeen elättänyt itsensä käsitöillä. 1980- ja 1990–luvuilla Svea osallistui useaan näyttelyyn, usein yhdessä muiden saamelaisten taiteilijoiden ja duojáreiden kanssa. Hän on pitänyt näyttelyitä muun muassa Helsingborgin Sofierossa, Malmössä ja Tukholman Liljevalchsissa.

Svea Länta on elämänsä aikana ommellut useita eteläsaamelaisia tinalankavöitä ja rekkoja eli saamenpuvun kauluksia myös Arjeplogin ja Jokkmokkin alueelle. Lisäksi hän on valmistanut myyntiin tinalankakirjailtuja laukkuja ja rannekoruja.


Svea Läntan arkisto

Toistuva teema Svea Läntan arkistossa on tinalankatyöt. Hän on valmistanut sekä perinteisiä että kokeellisia ja moderneja malleja tinalankatöistä. Arkisto on monipuolinen ja se pitää sisällään muun muassa koetilkkuja, valokuvia, näyttelyluetteloita, diakuvia ja lehtileikkeitä.

[AJTTE]