Randi Marainen - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)
Kuvassa on kameraan katsova nainen, jolla on tumma mekko, jossa koristeellinen punavalkokuvioinen vyö uumalla. Naisen hartioilla on punainen hartiahuivi punaisin ja vaalein silkkihapsuin. Huivi on kiinni isolla hopeisella soljella. Naisella on silmälasit, harmahtavat hiukset ja päässään punainen lakki. Naisen takana on luminen talvimaisema, jonka reunassa on rakennus.

Randi Marainen

(s.1953)

Duojár, taiteilija


Hopeaduodjin pioneeri

Randi Marainen syntyi vuonna 1953 merisaamelaiseen perheeseen Porsankiin Norjaan. Nykyään hän asuu ja työskentelee hopeaseppänä Ala-Sopperossa, jossa hänellä on työpaja. Randi tiesi jo nuorena, että hän haluaa työskennellä hopean parissa. 16-vuotiaana hän haki koulutukseen saksalais-norjalaisen hopeasepän Gisbert Dunkerin luo Kaarasjoelle. Siellä Randi työskenteli oppisopimuksella kaksi vuotta, jonka jälkeen hän siirtyi Juhls Silver Gallery -hopeapajalle Koutokeinoon.

Randi Marainen opiskeli pehmeiden duodjimateriaalien työstöä Koutokeinossa ja myös kovia materiaaleja Saamelaisten koulutuskeskuksessa (Sámij Åhpadusguovdásj) Jokimukassa Ruotsissa, ennen kuin hän aloitti työskentelyn omassa yrityksessään. 1980-luvun alusta hän on johtanut omaa duodji- ja hopeayritystä miehensä Thomas Maraisen kanssa, ja myöhemmin myös yhdessä tyttärensä Kirstin Maraisen kanssa.

Hopeasepän ammatin lisäksi Randi on taiteilija ja duojár, joka on Sámi Dáiddačehpiid searvin (Saamelaisten taiteilijoiden seuran) jäsen ja on ollut mukana monessa näyttelyssä. Hänen töitään on esillä museoissa ja instituuteissa ympäri Saamenmaan. Randi on muun muassa valmistanut maailman suurimman šiellan (hopeisen komsiokuulan), joka on nykyään Kaarasjoen museossa. Toinen tunnettu esine on hopeinen rintakoru, jonka hän valmisti kruununprinsessa Victiorialle vuonna 2009.

Randi Maraisella on myös pedagoginen koulutus ja hän työskentelee ajoittain vierailevana luennoitsijana Sámi allaskuvlassa ja Saamelaisten koulutuskeskuksessa (Sámij Åhpadusguovdásj).

Vuonna 2010 Randi Marainen vastaanotti Asa Kitok -stipendin sekä Rubus Arcticus taide- ja kulttuuristipendin.

Randi on työskennellyt saamelaisen hopeaseppäalan parissa kauan. Kun hän aloitti työskentelynsä yli 50 vuotta sitten, hän oli uranuurtaja aikana, jolloin saamelaiset alkoivat ottamaan haltuunsa hopeaduodjin (saamelaisartefaktien) tuotannon. Nykyään Randi keskittyy yrityksensä kehittämiseen muun muassa työmalleja digitoimalla.


Randi Maraisen arkisto

Randi Maraisen arkistossa on hopeakoruja, tuohitöitä ja helmiä sekä valmiita taideveistoksia. Hän on myös lahjoittanut arkistoonsa prosessiin kuuluvia materiaaleja kuten peltipurkillisen tinamateriaalia ja työkaluja, joita hän käytti nuorena opiskelijana. Arkisto sisältää lisäksi näyttelyluetteloita vuosilta 1984–2019.

[AJTTE]

Arkistosta ei ole toistaiseksi saatavilla kuvia.