Ida-Maria Marakatt - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Ida-Maria Marakatt

(s.1983)

Saamenkäsityöläinen


Ida-Maria Marakatt (os. Alatalo) on syntynyt 1983. Hänen juurensa ovat sekä Lyngenissä että Karesuvannon Saivomuotkassa, missä hän on varttunut. Marakatt asuu perheensä kanssa Idivuomassa. Hän työskentelee kotona, joka toimii hänen ateljéna. Aiemmin Marakatt teki enemmän tilaustöitä, mutta nykyään hän tekee käsitöitä enimmäkseen harrastuksena perheelleen.

Ida-Maria Marakatt opiskeli duodjia Sámij åhpadusguovdásjissa 2000-luvulla. Sen jälkeen kutominen ja ompelu on täyttänyt suurimman osan hänen ajastaan. Hänen merisaamelaiset juurensa vaikuttavat hänen töihinsä. Hän onkin aktiivisesti osallistunut merisaamelaisen puvun kehittymiseen Lyngenin alueella jakamalla tietoa merisaamelaisesta puvusta ja sen osista asiakkailleen.


Ida-Maria Marakatt on suunnitellut ja valmistanut lukuisia pauloja eri yhteyksiin ja eri maantieteellisille alueille. Suurimman osan pauloista hän on kuitenkin valmistanut Karesuvannon ja merisaamelaiselle alueelle. Asiakkaan toiveet väreistä, kuvioista ja suvun perinteistä ovat usein lähtökohtana hänen suunnittelulleen. Hänen töistään löytyy sekä perinteisiä että moderneja pauloja, joissa on käytetty trendikkäitä värejä ja lankoja. Hänen työnsä myötävaikuttaa sekä perinteen hoitamiseen että duodjin kehittämiseen nuorten makuun.


Ida-Maria Marakatt on päättänyt olla luovuttamasta sellaisia kuvioita tai paulaluonnoksia, jotka ovat sidoksissa tiettyjen sukujen perinteisiin. Hän perustelee valintaansa sillä, että kuviot kuuluvat suvulle. Sen sijaan hän on luovuttanut malliesimerkkejä pauloista, joissa hän on käyttänyt perinteisiä kuvioita mutta joihin hän on suunnitellut uudenaikaista tyyliä.


Arkisto koostuu kengänpaulojen ja vöiden luonnoksista pääasiassa pohjoissaamen alueelta. Mukana on myös kuvioraportteja loimiohjeiden ja paulojen kera. Lisäksi arkistossa on kuva-albumi eri puolelle Saamenmaata valmistuneista pauloista ja vöistä.


- Ida-Maria on päättänyt olla esittelemättä arkistoaan kuvin, joten jos hänen luovutukseensa haluaa tutustua, niin täytyy olla yhteydessä Ruotsin tunturi- ja saamelaismuseo Àjtteen. -

[AJTTE]