Katarina Pirak Sikku - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)
Kuvassa istuu hattupäinen nainen kuvattavana. Pöydällä on applen tietokone, takana kirjahylly ja tuolin nojilla värikkäitä kankaita.

Katarina Pirak Sikku

(s.1965)

Taiteilija


Katarina Pirak Sikku syntyi vuonna 1965 ja varttui Jokimukassa, jossa hän nyt asuu ja työskentelee taiteilijana. Hän kasvoi taiteellisessa perheessä, jossa duodji ja taide ovat olleet luonnollinen osa elämää. Hän oli kolmekymppinen aloittaessaan taiteellisen koulutuksensa, ensin Kiirunassa ja sitten Uumajan yliopiston kuvataideakatemiassa, josta hän vuonna 2005 valmistui kuvataiteilijaksi.

Sittemmin Katarinalla on ollut useita näyttelyitä, muun muassa Moderna Museetissa Tukholmassa, Kuvamuseossa (Bildmuseet) Uumajassa, Skellefteån taidehallissa ja Ájtte-museossa. Keski-Ruotsin yliopistossa Östersundissa, voi kävellä läpi hänen julkisen työnsä Vájaldibme/Vandring (2019).

Katarinan taiteellinen työ muistuttaa etnologian tutkimusta, ja arkistotutkimukset Ruotsin valtion entisessä Rotubiologian tutkimuslaitoksessa Uppsalassa ovat olleet keskeinen osa hänen rotubiologian historian parissa tehtyä työtä. Hänen työskentelytapaansa voidaan kuvata huomion kiinnittämisenä haavoihin maisemassa ja ihmisissä, paikkojen ja ihmisten tarinoiden etsintöinä ja pahan vastaanottamisena luovuttamatta. Hän on työskennellyt rotubiologian tutkimuksen perinnön parissa useissa näyttelyissä ja teoksissa, mukaan lukien  Nammalahppan (2014) ja Agálaččat bivttastuvvon sohkagotti ivnniiguin Ihkuven aajkan maadtoej klaeriejgujmie gåårveldihkie (2020).

Katarina työskentelee usein installaatioiden ja suurten projektien parissa. Sen sijaan hänen arkistonsa koostuu valmistelutöistä ja luonnoksista, pääasiassa varhaisista teoksista. Ninety-nine years and nine months between Tina Margareta and Máridjá Margareta Afra (2002) teos pyörii kolmen sukupolven muistojen ympärillä hopeakauluksesta. Arkistolla voimme jäljittää hänen työprosessinsa. Just for the Pleasure (2004) teoksessa, hän hallitsee vaatteilla ja koodeilla sukupuolen, seksuaalisuuden ja etnisyyden määritelmiä humoristisella leikillä.

 

Katarinan valokuva (alkuperäinen): Mattias Lindbäck


Katarina Pirak Sikkun arkisto

Katarina Pirak Sikkun arkisto sisältää osia teoksista ja valmistelutöitä, kuten luonnoksia, näytteitä ja testejä. Se sisältää materiaalia myös Katarinan työharjoittelujaksolta. Mukana on myös valokuvia, luetteloita, esitteitä ja kaavoja.

[AJTTE]