Katarina Spik Skum - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Katarina Spik Skum

(s.1971) 

Saamenkäsityöläinen


Katarina Spik Skum on syntynyt 1971 ja on asettunut asumaan perheineen Jokkmokkiin. Hän on lapsesta asti ollut tekemisissä käsitöitä tekevien ihmisten kanssa ja aloitti itsekin käsitöiden tekemisen jo varhaisessa vaiheessa. Hän on jatkanut käsitöiden tekemistä suurimmaksi osaksi kotona, missä hänen ateljénsa sijaitsee.

Katarina Spik Skum on suorittanut kandin ja maisterin tutkinnot duodjista Sámi allaskuvlassa 2015. Hän on toinen kahdesta ihmisestä Ruotsissa, kenellä on korkeakoulututkinto duodjista. Goahten on nimeltään hänen lopputyönsä, joka koostuu installaatiosta ja teoreettisesta osiosta. Lopputyössä käsitellään kotaa ja kotia muistojen paikkana, mutta myös saamelaisena sisustussuunnittelun näyttämönä. Katarina on aiemmin käynyt nahka- ja tekstiililinjan Sámij Åhpadusguovdásjissa ja suorittanut opettajakoulutuksen sekä opiskellut pohjois- ja luulajansaamea ja saamen historiaa.


Katarina Spik Skum alkoi jo teinikäisenä valmistaa luulajansaamelaisia kengänpauloja. Hän on siitä asti tuottanut kengänpauloja sekä saamenpukuja ja -asusteita perheelleen ja suvulleen ja myös myyntiin muille. Katarina omaa vahvan tuntemuksen perinteisestä luulajansaamelaisesta duodjista, mutta hän kuuluu myös heihin jotka haastavat ja uudistavat luulajansaamelaista käsityötä. Hän käyttää esimerkiksi uusia kankaita ja värejä joita hän yhdistää perinteiseen oppiin.
Katarina Spik Skum on esitellyt maisterityötään Saamenmaalla ja osallistunut yhteisnäyttelyihin mm. Jokkmokkissa ja Uumajassa. Hän sai stipendin Samiska Minnesfondenilta 2019.


Katarina Spik Skumin arkisto pitää sisällään materiaalia saamenkäsityön kandin ja maisterin koulutuksesta, muun muassa akateemisia kirjoituksia, luonnoksia, näyttelyluetteloita, julisteita ja lehtileikkeitä sekä materiaalikokeiluja ja esineitä käytännöntyöstä. Lisäksi arkistosta löytyy päiväkirja, jossa on yli 550 esinettä, kokeiluja kengänpauloista, valokuvia ja muuta dokumentointia.