Helge Sunna - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Helge Sunna

(s.1940) 

Duojár


Helge Sunna syntyi vuonna 1940 Leavaksen saamelaiskylässä Kiirunassa. Hän kasvoi perheessä, johon kuului monia duojáreita ja duodjin kehittäjiä. Hän ja voimansa Inga asuvat tällä hetkellä Tukholmassa, jossa heillä on studio.

Helge Sunna on taiteilija, kirjailija, keksijä ja tutkija sekä saamelaisten käsityönarvioija Sami Duodjin puolesta. Duojáreille yhteistä on usein monitaitoisuus, kuten Helge Sunnalla. Hänen kohdallaan tämä on tarkoittanut sekä taiteellista luomista että kehitystyön tekemistä duodjin saralla. Hän on kuvaillut itseään käsityöläiseksi eikä taiteilijaksi. Hänen työprosessinsa perustuu perinteisiin ja hän käyttää perinteisiä materiaaleja ja menetelmiä, mutta hän lisää luomuksiinsa moderneja ajatuksia ja elementtejä. Tämä näkyy hänen valmistamissa rummuissa, mutta myös kulhojen ja veitsien suunnittelussa. Jonkin valmistaminen on "Dat lea vaibmu ašši" (sydämmen asia) Käsitöitä valmistetaan "käden taidoilla ja sydämen lämmöllä silmän iloksi". Helge Sunna osallistuu aktiivisesti saamelaisten perintöön liittyvään keskusteluun. Häntä pyydettiin "Sámi Duodjin" ja Sámij åhpadusguovdásj:in taholta laatimaan, saamelaisten neuvoston hyväksymät, kirjalliset ohjeet Saame Duodji -todistukselle. Hän on kirjoittanut kirjan "Duodji, árbi, arvet- handicraft in The Sami culture", jonka  Sámi Duodji julkaisi vuonna 2006.

Hemslöjden (Ruotsin käsityöyhdistysten kansallinen liitto) nimitti hänet yhdessä hänen vaimonsa Inga Sunnan kanssa vuosisadan mestarikäsityöläisiksi. Tärkeänä syynä oli, että he kuuluvat Ruotsin taitavimpiin käsityöläisiin, jotka täydentävät toistensa ilmaisua ja luovat tinkimättömiä tuotteita, jotka kestävät sukupolvien ajan.


Helge Sunnan arkisto koostuu luonnoksista, käsikirjoituksista ja teksteistä. Lisäksi siihen kuuluu valokuvia duodjista ja dáiddaduodjista sekä useita materiaali näytteitä. Arkistoon liittyy myös aineistoa duodji-aiheisita raporteista sekä projekteista joissa Helge Sunna on ollut mukana.

[AJTTE]