Anna-Stina Svakko - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Anna-Stina Svakko

(s.1967)

Duojár


Anna-Stina Svakko on syntynyt 1967 ja asuu Porjusissa, jossa myös hänen ateljénsa sijaitsee. Hän on kotoisin Kiirunasta, mutta on asunut lapsuudessaan myös Malåssa. Duodji on aina ollut läsnä hänen elämässään hänen äitinsä Edit Svakkon kautta. Anna-Stina Svakko tiesikin jo lapsena, että hänkin haluaa elättää itsensä käsitöillä.
Anna-Stina Svakko opiskeli ompelua lukion ohella ja jatkoi käsityöopintoja Samernas utbildningscentrum:ssa 1984. Hän suoritti saamenkäsityömestaritutkinnon 1991 yhteispohjoismaisessa koulutuksessa. Svakkolla on myös pedagogista koulutusta, jota hän on opiskellut Samernas utbildningscentrum:ssa ja Sámi allaskuvlassa. Lisäksi Svakko on opiskellut Sunderbyn taidekoulussa vuonna 2003-06. Vuonna 2003 hän perusti oman yrityksen, jonka nimi on Astu Design.

Anna-Stina Svakkon työskentely perustuu duodjiin mutta nykyään hänen yrityksensä toimenkuva on vaihtelevampi. Hän on toiminut opettajana eri kouluissa, pitänyt saamenpuvun ompelukursseja ja luennoinut. Hän on myös työskennellyt taiteellisen ilmaisun parissa. Vuodesta 1992 hän on säännöllisesti pitänyt näyttelyitä Saamenmaalla ja esitellyt kantaaottavia luomuksiaan muotinäytöksissä. Svakkon estetiikka perustuu pyrkimykseen shokeerata maailmaa venyttämällä rajoja. Muotokieli on samalla sekä perinteistä että kiistanalaista ja hän käyttää perinteisiä materiaaleja, mutta myös designerkankaita alati uusiin elementteihin.


Svakkon arkisto on monipuolinen ja se koostuu materiaaleista, jotka kertovat hänen useista luovista ilmaisumuodoistaan, joita ovat mm. saamenpuvut, lompakot, korut sekä maalaukset, veistokset ja luonnokset. Arkistosta löytyy myös kokoelma kurssimateriaaleja, käsikirjoituksia luennoista, piirroksia puvunosista ja luonnoksia eri tilauksista ja näyttelyistä. Lisäksi arkistossa on leikearkisto julisteista ja näyttelymateriaaleista sekä laaja valokuvakokoelma.