Edit Svakko - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Edit Svakko

(s.1942 - k.2012)

Saamenkäsityöneuvoja, duojár, opettaja, kurssinvetäjä ja kirjatoimittaja


Edit Svakko (1942-2012) syntyi Vuolipin Rádejohkassa ja on asunut Kiirunassa, Malåssa ja Haradsissa. Hän oli saamenkäsityöneuvoja, duojár, opettaja, kurssinvetäjä ja kirjatoimittaja.

Edit Svakko opiskeli vuosina 1962-64 Saamelaisessa Kansanopistossa, missä hän toimi sittemmin myös vierailevana opettajana. Myöhemmin hän työskenteli useamman vuoden saamenkäsityöneuvojana ensin Same Ätnamissa ja sitten Saamenkäsityösäätiö Sámi Duodjissa. Työnkuvaan kuului yhteydenpito duojáreihin eri puolilla saamelaisaluetta, ohjaus, kurssitarjonnan hallinnointi ja käsityönäyttelyiden järjestäminen. Lisäksi hän piirsi paljon kaavoja eri alueiden saamenpuvuista yhdessä paikallisten duojáreiden kanssa.

Edit Svakko oli pehmeiden käsitöiden moniosaaja. Hän hallitsi muun muassa tinalankapunonnan, kudonnan ja nahkaompelun sekä niiden perinteisen, että modernimman toteuttamisen. Hänen suosikkimateriaalejaan olivat tinalanka, helmet, langat ja parkittu poronnahka, joita hän käytti myös kierrätettyinä. Kierrätettyjen tilkkujen ja muiden materiaalien uudelleenkäyttö kertoo perinteisestä suhteesta luontoon, jonka mukaan mitään ei pidä heittää menemään. Työskentelytapa on samalla hyvin nykyaikainen.


Edit Svakkon arkisto on monipuolinen. Useiden esineiden lisäksi arkisto pitää sisällään joukon arkistoaineistoa kuten suuren määrän kaavoja laukuista, lakeista, käsineistä, pauloista, saamenpuvuista ja rekoista eli saamenpuvun kauluksista eri puolilta saamelaisalueita. Arkistosta löytyy myös luonnoksia ja muistiinpanoja ajasta, kun Svakko toimi saamenkäsityöneuvojana sekä materiaalia, joka liittyy sukututkimukseen. Lisäksi arkisto sisältää lehtileikkeitä ja valokuvia. Arkiston lahjoitti hänen tyttärensä Anna-Stina Svakko.