Ritva Tammela - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Ritva Tammela

(1955-)

Saamen käsitöiden artisaani ja merkonomi


Ritva Tammela syntyi Inarin Kaamasessa vuonna 1955. Perheen äiti teki paljon käsitöitä ja Ritva auttoi häntä jo lapsena muun muassa punomalla nyörejä ja tekemällä pieniä osia käsitöihin. Materiaalit käsitöihin saatiin perheen isältä, joka toi ne mukanaan poroerotuksista. Perhe myi karvakenkiä Norjassa, kuten Karasjoella ja osti niistä saaduilla rahoilla elintarvikkeita.

Nuorena Ritva asui jonkin aikaa Helsingissä, mutta palasi pian takaisin Inariin. Tammela on koulutukseltaan saamen käsitöiden artisaani ja merkonomi ja työskentelee Saamelaiskäräjien toimistosihteerinä.
Lankakäsityöläisenä Tammela tekee paljon kudonnaisia, kuten lapasia, mutta hänen erityisosaamisensa käsityönalalla liittyy Lapin raanuihin. Raanuja hän opetteli kutomaan kansalaisopiston kankaankudontakursseilla jo 1970-luvulla. Erityinen Tammelan kutoma raanumalli on nimetty hänen isoisänsä mukaan Kadjanillaksi. Tammela on kutonut raanuja myyntiin, ja hänen kutomiansa raanuja on kiertänyt näyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomailla.
Tammela on viehättynyt luonnon väreistä, värisommittelusta ja -harmoniasta sekä villan kasvivärjäyksestä. Lisäksi hän on perehtynyt raanun historiaan, josta kirjoittaa myös Saamelaisarkistoon luovuttamassaan Saamelaisalueen koulutuskeskukselle tekemässään opinnäytetyössä.


Ritva Tammela on luovuttanut Saamelaisarkistoon Saamelaisalueen Koulutuskeskukselle vuonna 2001 tekemänsä päättötyön raanusta. Opinnäytetyötään varten Tammela haastatteli saamelaisia raanuntekijöitä ja sai perinteen taltioimista varten myös Saamelaiskäräjien apurahan. Haastatteluista ilmenee, miten raanua on käytetty eri saamelaisryhmissä ja esimerkiksi, millaista roolia raanu näytteli naimakaupoissa kotoaan lähtevän tyttären ja vanhempien välillä.