Lise Tapio Pittja - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Lise Tapio Pittja

(s.1965)

Duojár ja designer


Lise Tapio Pittja on syntynyt vuonna 1965 ja varttunut Kaaresuvannosa. Hän on taiteilijaperheestä, jonka jäsenet ovat usein työskennelleet ja järjestäneet näyttelyitä yhdessä. Nykyään hän asuu Jokkmokkissa asuttuaan sitä ennen Unna Tjerusjin poronhoitoalueella. Lise on kasvanut suuressa poronhoitoperheessä ja alun perin hän valmistikin tuotteita perheen tarpeisiin. Hän on yrittäjä ja saamelainen vaatesuunnittelija. Hän on myös opettaja ja pedagogi.

 

Lise Tapio Pittja aloitti Sámij Åhpadusguovdásjin nahka- ja tekstiilialan käsityölinjan jo 16-vuotiaana. Sen jälkeen hän suoritti nahka- ja vaatetusalan opinnot ja perusti oman yrityksen Ateljé Gáisi. Aluksi hän valmisti saamenpukuja, mutta myös mittatilaustöitä luonnonmateriaaleista kuten poron-, kilin-, ketun- ja hylkeennahasta. Designkollektiivi Davvebieggan jäsenenä hänen mallistonsa esiteltiin muotinäytöksessä. Hänen yrityksensä tarjoaa myös saamenpukuompelukursseja Saamenmaalla ja suurimmissa kaupungeissa. Vuodesta 2000 alkaen hän on kurssittanut melkein 1500 ihmistä ja päässyt opetuksen myötä myös tukemaan kurssilaisten identiteetin rakentumista.

Lise Tapio Pittjaa inspiroi luonto ja saamelainen mytologia sekä perinteiset materiaalit, kuviot, ornamentiikka ja värit. Hänen luomukset heijastavat näitä mielenkiinnonkohteita ja ovat kokonaisuuksia perinteestä, innovatiivisuudesta ja yksilöllisyydestä.


Yhteystiedot

Sähköposti: lisetapiopittja@gmail.com
Kotisivut: lisetapiopittja.com
Intagram: @duodjibylise

Lise Tapio Pittjan arkistosta löytyy kaikkea aina ekspressiivisestä takista luomisprosessiin yhdistäviin esineisiin, kuten kangaskokeiluihin, luonnoksiin ja nahkakäsitöiden jämäpaloihin. Arkistossa on myös valokuvia, lehtiartikkeleita, käyntikortteja ja parkitusta nahasta tehtyjä tauluja ilman kehyksiä.