Utsi Pittja Christine - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Utsi Pittja Christine

(s.1983)

Duojár

 


Christine Utsi Pittja syntyi vuonna 1983 ja on kasvanut Porjusissa Jokimukan kunnassa Ruotsissa. Hänen juurensa ovat Karesuannon seudulla. Nykyään hän asuu perheineen Ruotsin Jällivaarassa. 

Christine opiskeli duodjia Sámij Åhpadus Guovdasjissa (Saamelaisten opetuskeskus) Jokimukassa 2004-2006, minkä jälkeen hän halusikin työskennellä duodjin parissa kokopäiväisesti. Hän osallistui monille kursseille ja projekteihin, jotka käsittelivät duodjia ja yrittäjyyttä. Hän piti myös itse kursseja ja ompeli käsitöitä tilauksesta.

Christine perusti oman yrityksensä vuonna 2010 ja Nomade-tavaramerkkiään varten hänellä oli selkeä näkemys: Hän ompelee sisnanahkalaukkuja kestävästi, klassisesti, perinteisen mallin mukaan. Usein hän käyttää laukuissa on tinalankakoristelua. Laukuissa kestävyys ja käytännöllisyys on tärkeää. Lisäksi hän jatkoi saamenpukujen (gákti) valmistamista tilauksesta sekä piti kursseja. 

Christine suoritti myöhemmin kansatieteen kandidaatin tutkinnon Uppsalan ylipistossa. Nykyäänkin hän työskentelee duodjin parissa mutta kansatieteen näkökulmasta. Yrityksensä hän lopetti vuonna 2020. Viime aikoina hän on työskennellyt esimerkiksi Ájtte-museossa Jokimukassa uuden GAPTA-näyttelyn parissa.  

Duodjin tekeminen on yhä luonteva osa Christinen arkipäivää. Nykyään hän ompelee lähinnä perheelleen. Hänen duodjifilosofiansa on: Käytä sitä, mitä löydät läheltäsi luonnosta ja ympäristöstä, tavoitteena toimivuus. 


Christinen arkistossa on kirjoituksia, piirustuksia ja kuvia eri projekteista. Siinä on myös tavaroita, kuten hänen ensimmäinen ompelemansa saamenpuku, kokeiluja ja helmannäytepaloja, sovitus vaatteita. 

Christinen arkistoon kuuluu kirje, jonka hän on itse kirjoittanut. Jokaisen hänen arkistoaan käyttävän täytyy ensin lukea se. Kirje opastaa lähestymään ja ymmärtämään hänen arkistoaineistojaan. 

[AJTTE]