Karin Vasara - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Karin Vasara

(s.1946)

Nahka-alan muotoilija, yrittäjä, esikuva, opettaja ja asiantuntija


Karin Vasara on syntynyt 1946 ja asuu sekä Kiirunassa että Karesuvannossa, mistä hän on kotoisin. Vasara on nahka-alan muotoilija, yrittäjä, esikuva, opettaja ja asiantuntija. Hän suunnittelee ja valmistaa mittatilauksesta saamelaisvaikutteisia vaatteita ja asusteita perinteisistä materiaaleista kuten poron-, kilin- ja hylkeennahasta sekä kankaasta ja verasta.

Karin Vasara opiskeli vaatetustekniikkaa Tukholmassa ja turkkuriksi Kiirunassa 1980-luvulla. Opintojen jälkeen hän perusti Nállugoahti-yrityksen ja ateljén Siikavuopioon. Nykyään yritys kantaa hänen nimeään ja ateljé on Kiirunassa. Vaatesuunnittelutyön lisäksi Vasara on opettanut nahka- ja turkisompelua Sámij åhpadusguovdásjissa ja Sami allaskuvlassa.

Karin Vasaran ansioluettelo on laaja ja hän on ollut alansa uranuurtaja ja esikuva. Siitä huolimatta hän on muistuttanut, että sekä käsityöläisyyden ja naisyrittäjyyden esikuvana on ollut hänen oma äiti. Karin Vasara on markkinoinut ja myynyt käsin ommeltuja ja mittatilaustyönä suunniteltuja tuotteitaan verkkosivuillaan ja myymälässään sekä markkinoilla, messuilla ja festivaaleilla. Jokkmokkin markkinoilla hän on ollut mukana jo vuodesta 1988. Hänen suureen asiakaskuntaansa on kuulunut kuninkaallisia, piispoja, julkkiksia, politikkoja ja muodista kiinnostuneita.

Uutena ideana on ollut vuokrata erikoisvalmisteisia pukineita muun muassa häihin ja kastetilaisuuksiin esimerkiksi Jukkasjärven jääkirkkoon. Suunnitellut asut ovat olleet poronnahasta ja kilinturkiksesta valmistettuja täyspitkiä valkoisia viittoja ja kastemekkoja hatulla ja tossuilla.


Karin Vasaran uraauurtava panostus näkyy hänen arkistossaan. Hänen arkistonsa on laaja ja se pitää sisällään muun muassa sovituskappaleita, kaavoja ja koekappaleita sekä markkinointimateriaalia ja lehtileikkeitä. Lisäksi arkistossa on suuri kuvakokoelma, johon hänen pukineita on dokumentoitu.

[AJTTE]

Karin Vasara kertoo arkistostaan (ruotsiksi):