13. lokakuuta 2020 (Etätyöpaja/webinaari)
Aika: 13. lokakuuta 2020. Sisäänkirjautuminen alkaa klo 08.30 ja tilaisuus päättyy klo 17.00 (CET, Norjan aikaa)
Sijainti: Etätapahtuma (digitaalinen), Sámi allaskuvla
Järjestäjät: Sámi allaskuvla (Sámi University of Applied Sciences), Ájtte - Svenskt fjäll- och samemuseum, Suomen Kansallisarkiston Saamelaisarkisto
Kuinka kuratoida näyttelyitä, jotka rakentuvat duodjin tematiikasta ja nostavat saamelaisen kokemuksen keskeiseen rooliin? Tämä on aiheena AIDA –projektin työpajalle 13. lokakuuta. Tilaisuudessa haluamme keskustella ja jakaa kokemuksiamme siitä, kuinka näyttelyiden kuratorointi voitaisiin käytännössä toteuttaa. Liity sinäkin keskusteluun mukaan! Seminaarin luennoitsijat ovat Áile Aikio, Jérémie McGowan, Kimberley Moulton, Zoe Black, Carola Grahn, Maria Ragnestam, Maaike Halbertsma, Anita Bjørnback, Joar Nango, Katarina Spik Skum ja Sunna Valkeapää.
Sanat kuratoida (curate) ja kuraattori (curator) tulevat englannin kielestä. Kuraattoriin viitataan henkilönä, joka kokoaa näyttelyn. Duodjia ja saamelaistaidetta (dáidda) asetetaan esille eri konteksteissa ja paikoissa; gallerioissa, taidehalleissa, sekä taide- että kulttuurihistorian museoissa, ja jopa festivaaleilla ja biennaaleissa. Usein korostetaan, että on erityisiä ehtoja duodjin parissa työskentelylle mutta näistä ehdoista keskustellaan vähän. Työpajassa haluamme keskustella siitä, mitä ehtoja duodji asettaa näyttelylle ja miten niiden kanssa työskennellään. Näin voimme ehkä tavoittaa syvällisemmän ymmärryksen siitä, kuinka työskennellä duodjin perusolemuksen mukaisesti. Nykyisellään duodjin kuratointiin ei ole olemassa ammatillista erityiskoulutusta. Onko sille tarvetta? Tapahtuma on osa AIDA –projektin tavoitteita muuttaa arkistokäytänteitä vastaamaan alkuperäiskansojen maailmankuvaa.
Työpaja on avoin kaikille. Toivotamme kuitenkin erityisen tervetulleiksi duodjin opiskelijat ja henkilöt, jotka ovat luovuttaneet arkistojaan AIDA -projektiin, sekä näyttelyiden parissa työskentelevät ammattilaiset ja muut, jotka kokevat aiheen tärkeäksi. Tavoitteenamme on, että osallistujat ottavat aktiivisesti osaa työpajoihin ja keskusteluun. Päivän aikana osallistujat saavat käsitykset siitä miltä alkuperäiskansojen näyttelymuotoilu voisi näyttää. Mikäli osallistutte koko päivän ohjelmaan, olette oikeutettuja kurssitodistukseen.
Käytännön tiedot:
Ensimmäiset kolme luentoa ja yhteiskeskustelut (plenary discussions) ovat joko englanniksi tai pohjoissaameksi ja tulkataan joko pohjoissaameksi tai englanniksi. Kahvipöytäkeskustelut ovat joko saameksi, englanniksi tai pohjoismaisilla kielillä.
Ilmoittautuessasi työpajaan, pyydämme ystävällisesti samalla valitsemaan mihin Kahvipöytäkeskusteluun osallistut. Ilmoittautuminen päättyy 5. lokakuuta 2020 (CET).
Ohjelma: siirry ohjelmaan
Saamelaisarkisto
Inker-Anni Linkola-Aikio,
saamelaisarkisto@kansallisarkisto.fi
Sámi allaskuvla
Gunvor Guttorm,
gunvor@samas.no
Ájtte, Ruotsin tunturi- ja saamelaismuseo
Anna Westman Kuhmunen,
info@ajtte.com