Laiti Jouni S. - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)
Jouni Laiti, kuva Kevin J. Francett / Kajastus Creative.

Laiti Jouni S.


Jouni S. Laiti on kotoisin Utsjokilaakson Mierasjärveltä mutta asuu tällä hetkellä Inarissa, jossa hänellä on paja. Suuren osan elämäänsä hän on työskennellyt porotalouden ja luontaiselinkeinon parissa. Hän on työskennellyt duojárina vuodesta 1994 lähtien. 

Jouni S. Laitin kotona käsitöiden valmistaminen oli keskeinen osa arkea. Hänen äitinsä valmisti nutukkaita ja muita perinteisiä vaatteita poronnahkoista. Nutukkaita hän teki runsain määrin myös myyntiin. Hänen isänsä valmisti rekiä ja veneitä omaa tarpeeseensa.

Laiti on suorittanut duodjin bachelor -tutkinnon vuonna 2011 ja duodjin maisteritutkinnon vuonna 2019 Saamelaiskorkeakoulussa Koutokeinossa. Lisäksi hänellä on suoritettuna opettajan pedagogiset opinnot. Hän on työskennellyt Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa duodjin opettajana vuodesta 2011 lähtien ja kehittänyt kovien materiaalien opetusta Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa. Hän on toimittanut pohjoissaamenkielisen kirjan Garraduodji vuonna 2018. Jouni S. Laiti toimi AIDA-hankkeen seurantaryhmässä AIDA I-projektin aikana.

Opintojensa myötä hän on suuntautunut enemmän taiteeseen. Taiteessaan Laiti tuo esille perinteistä duodjia ja modernia taidetta sarvesta, luusta ja koivunpahkoista. Jouni S. Laitin teoksia on ollut esillä näyttelyissä mm. Saamelaismuseo Siidassa, Mäntän kuvataideviikoilla, Pariisin Suomen instituutissa, Sámi dáiddaguovddášissa (Saamelaistaiteen keskus) Kaarasjoella. Kansallisgalleria Kiasma on hankkinut Jouni S. Laitilta neljän teoksen kokonaisuuden. Lisäksi Jouni S. Laiti on pitänyt valokuvanäyttelyn Utsjoella.


Jouni S. Laitin arkisto sisältää hänen maisterintutkimuksensa, näyttelyluetteloita sekä lehtileikkeitä. Samalla kun lehtileikkeet kertovat Jouni S. Laitin urasta, ne kuvaavat sitä, miten duodjia käsitellään mediassa.