Rose-Marie Huuva - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Rose-Marie Huuva

(f.1943)

Multikonstnär

 


Rose-Marie Huuva är född 1943 inom Gabna sameby och är idag bosatt i Giron (Kiruna) där hon under många år hade sin ateljé. Rose-Marie Huuva är en visionär multikonstnär och en av sin generations framträdande röster. Hon har arbetat både med traditionell duodji och dáiddaduodji. Hon är konstnär men även poet och ett språkrör i en rad kulturpolitiska frågor. Duodji lärde hon sig under uppväxten av sin mor och under 1960-talet gick hon från att ställa ut traditionell duodji till att ställa ut konsthantverk. Hon fortsatte att arbeta med traditionella textila material, som vadmal och tenntråd, men med en samtida design. Idag upplever i hennes skapelser från 1960-talet som tidlös eleganta.

Rose-Marie Huuva arbetade tidigt med accessoarer som broderades med tenntråd men övergick till konst och offentlig utsmyckning med stora applikationer av kläde med tenntrådsbroderier i allt större format. Som bildkonstnär arbetar hon med installationer och skulpturer av organiskt material som päls, skinn, sten och jord. Ofta närmar hon sig arbetet som ett vetenskapligt projekt eller experiment. Verken har även en politisk dimension och tar upp frågor som rasbiologisk forskning och återförandet av samiska kvarlevor.
1981 debuterade Rose-Marie Huuva som poet, som blivit hennes huvudsakliga uttryckssätt. Rose-Marie Huuva var nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2001 och hon har fått stipendiet Rubus Arcticus 2003.


Kontakt

E-mail: rosmare.gironis@gmail.com

Rose-Marie Huuvas arkiv utgår från en klädning från 1965 och arkivet ger plagget en kontext. Det innehåller en etikett till plagget, ett handmålat katalogkort, ett modefotografi, inbjudan till vernissage då plagget ställdes ut och en tidningsartikel om utställningen.

[AJTTE]