Perisak Juuso - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Perisak Juuso

(f.1953)

Slöjdare och konstnär


Perisak Juuso är född 1953, Han är uppvuxen i Nearvvá (Mertajärvi) utanför Gárasavvon (Karesuando) där han bor och har sin ateljé. Perisak Juuso är uppvuxen i en familj där man slöjdade för familjens alla behov. Hans blick för objekt bottnar därigenom i en djup kunskap om material och traditionellt hantverk. Samtidigt har han utbildat sig i formgivning och metall samt pedagogik. Ansvaret han har känt att föra vidare kunskapen om traditionell duodji har gjort honom till lärare på Sámij Åhpadusguovdásj (Samernas utbildningscentrum) samt vid Sámi allaskuvla i Guovdageaidnu.

Perisak Juusos arbete rör sig inom gränslanden för duodji, dáiddaduodji och dáidda. Hans medium är framförallt trä och horn men även metall och textil. Han är en ledande utvecklare i modernt duodji. Hans verk väcker frågor om innovation och tradition. Perisak Juuso menar att utvecklingen och förnyandet av slöjden måste bygga på en stark traditionell grund. Det är nödvändigt för att säkra ett meningsfullt innehåll men också kvalitet.
Han har haft utställningar i Sápmi och runt om i hela världen; bland annat i Kanada, Japan, USA och Island. Han har erhållit många utmärkelser, 2012 tilldelades han stipendium av Samiska konstrådet.


Kontakt

Instagram @perisakjuuso

Arkivet består av broschyrer från utställningar, recensioner och tidningsartiklar, brev liksom fotografier på både konstföremål och process. Arkivet innehåller även objekt med speciella restriktioner. Arkivet innehåller exempel på misslyckade objekt, dessa föremål har endast studenter i duodji vid Sámij Åhpadusguovdásj och vid Sámi allaskuvla tillgång till i utbildningssyfte.

[AJTTE]