Nils-Johan Labba - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Nils-Johan Labba

(f.1984)

Duojár


Nils-Johan Labba är född 1984 och uppvuxen inom Leavas sameby i Giron (Kiruna) där han idag bor och verkar som duojár och företagare.

Han kommer från en familj med stort intresse för slöjd. Att han har rötter både inom nordsamiskt och umesamiskt område syns i hans hantverk. För Nils-Johan är det viktigt att upprätthålla traditionella kunskaper i en levande samisk kultur.

Nils-Johan startade sitt företag strax efter att han var klar med sin utbildning vid Sámij Åhpadusguovdásj (Samernas utbildningscentrum) i Jokkmokk 2008. Sedan dess har han varit ständigt aktiv; turnerat med många utställningar, hållit i kurser och även själv varit lärare vid slöjdutbildningen på samernas inom trä- och horn under några år.

2012 tilldelades han Asa Kitok stipendiet och hans utställning på Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji i Jåhkåmåhkke 2013 var väl genomtänkt med alster i hög klass. 2018 erhöll han även Barbro Wingstrands stipendie utgivet av Hemslöjden.

Han innehar mästarbrev i duodji och har nyligt haft en lärling, Anders Svonni, som tagit gesällbrev inom duodji.

Nils-Johan är en otroligt noggrann och produktiv duojár. Han har kunder inom och utanför Sápmi och ser till varje beställares ursprung och områdestradition när han skapar.

Nils-Johan är även politiskt engagerad och arbetar särskilt för att driva frågor som rör duodji.

 


Arkivet visar Nils-Johans historia, från att i unga år haft som hobby att detaljmåla tennfigurer till att gå på Sámij Åhpadusguovdásj (Samernas utbildningscentrum), starta företag och utvecklas till en etablerad duojár.

Arkivet består av skisser, pappersmallar, studentarbeten, utställningsmaterial, fotografier, foldrar, liksom föremål som är välanvända, skadade objekt och experiment.

[AJTTE]