Solveig Labba - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Solveig Labba

(f.1959)

Duojár och lärare


Solveig Labba (f. Blind) är född 1959 och bor samt har sin ateljé i Badje Sohppar (Övre Soppero). Duodji genomsyrar sedan barndomen hennes liv, eftersom hon är uppvuxen i en renskötande familj där man slöjdade allt som behövdes i familjen. Redan som liten gjorde hon sina första slöjdalster. Ett förhållningsätt som hon behållit i relation till sina egna barn, som ofta har varit delaktiga i hennes skapande och medverkat på olika modevisning iförda hennes kreationer.

Solveig Labba har arbetat som sameslöjdskonsulent åt Same Ätnam och suttit som ordförande i Sameslöjdstiftelsens Sámi Duodjis styrelse. Hon har skrivit boken Ávdnasis duodjin dipmaduodjesánit tillsammans med Gunvor Guttorm och hon har även gett ut en barnbok med sånger. Hon är återkommande lärare i duodji vid Sámi allaskuvla i Guovdageaidnu. Att barn och lärande är i centrum för hennes arbete, syns både i hennes arbete som lärare och i hennes skapande av kappor, klänningar och mössor för barn.

Inom sitt företag arbetar Solveig Labba med duodji, design, föredrag och kursverksamhet. Hennes verksamhet bygger på en kombination av den traditionella kunskap hon fått i uppväxten och den akademiska kunskap som hon fått genom olika utbildningar. Duodji har hon visat på utställningar och sina designade plagg på modevisningar runt om i Norden. Hon har även många beställningsuppdrag både från allmänhet och artister. Hon är också regelbundet kostymör i Sámi teáhter uppsättningar.
Solveig Labba har deltagit i samlingsutställningar och separatutställningar runt om i Norden. Under 2007 var Solveig Labba Asa Kitok-stipendiat.


Solveig Labbas arkiv är ett rikt och väldokumenterat arkiv. Här ingår material från flera utställningar och modevisningar. Det inkluderar både skisser och tankar kring utställningen, materialprover och några föremål från utställningarna liksom informationsmaterial och utställningskataloger. Därutöver finns skisser, fotografier, tidningsartiklar och korrespondens.

[AJTTE]