Svea Länta - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Svea Länta

(f.1946)

Slöjdare


Expert på tenntråd

Svea Länta (f. Grahn) är född 1946 och uppvuxen i Tjiehtele (Kittelfjäll). Hon är bosatt i Jåhkåmåhkke (Jokkmokk) med sin familj. Hon är verksam inom vätnoe/samisk slöjd med hemmet som ateljé. Men hon arbetar också inom renskötseln och med förädling av vilt i familjeföretaget.

Svea Länta började tidigt med skapande och redan som tonåring drog och spann hon tenntråd med sin aahka, som hon spenderade mycket tid med. Svea Länta föddes som äldsta dotter i en syskonkull på tio barn, vilket innebar att hon sydde mycket för familjen. Under sin uppväxt gick hon på Tärnaby sameskola och på högstadiet på sameskolan i Änge. Under den perioden sydde hon sitt första bälte med tenntråd och fortsatte sedan att sy bruksföremål till sig själv och sina släktingar. På 1960-talet studerade hon vid Samernas folkhögskola och har därefter haft slöjdande som försörjning, utöver skapandet till familjen. På mitten av 1980- och 1990-talen deltog hon på många utställningar, ofta tillsammans med andra samiska konstnärer och vätnarasse/duodjára. Sofiero i Helsingborg, Malmö och på Liljevalchs i Stockholm är några exempel på platser som Svea Länta har haft utställningar på.
Svea Länta har genom åren sytt många sydsamiska tennbälten och barmkläden, även barmkläden från Arjeplogs- och Jokkmokks området. I övrigt har hon tennbroderat väskor och armband för försäljning.


Svea Läntas arkiv

Återkommande i Svea Läntas arkiv är skapandet med tenntråd, både i traditionell och nyskapande duodje. Arkivet är varierat och består bland annat av provbitar, fotografier, utställningskataloger, diabilder, tidningsklipp.

[AJTTE]