Randi Marainen - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)
På bilden är en kvinna som tittar på kameran i en mörk sámi klänning med ett dekorativt rött och vitt bälte. Kvinnans har en röd halsduk. Halsduken fästs med ett stort silverspänne. Kvinnan har glasögon, grått hår och en röd sámisk hatt på huvudet. Bakom kvinnan finns ett snöigt vinterlandskap med en byggnad på kanten.

Randi Marainen

(f.1953)

Duojár, konstnär


Pionjär om silverduodji

Randi Marainen föddes 1953 i en sjösamisk familj i Porsáŋgu (Porsanger) i Norge. Idag bor och verkar hon som silversmed i Vuolle Sohppar (Nedre Soppero) där hon har sin verkstad. Randi Marainen visste redan som ung att hon ville jobba med silver. Som 16-åring sökte hon utbildning hos den tysk-norske silversmeden Gisbert Dunker i Kárášjohka (Karasjok). Hon gick som lärling hos honom under två år och var därefter även på Juhls Silvergallery i Guovdageaidnu (Kautokeino).

Innan Randi startade upp sitt företag på allvar så utbildade hon sig inom sömnad och väv i Guovdageaidnu och vid trä-/hornutbildningen på Sámij Åhpadusguovdásj (Samernas utbildningscentrum) i Jåhkåmåhkke (Jokkmokk). Sedan 1980-talets början har hon drivit företag tillsammans med sin man Thomas Marainen, sedan även med sin dotter Kristin Marainen.

Randi är förutom silversmed även konstnär och duojár (samisk slöjdare). Hon är medlem i Sámi Dáiddačehpiid searvi (Samiskt konstnärsförbund) och har medverkat i många utställningar. Hennes verk finns representerade på museer och institutioner över hela Sápmi. Randi har bland annat tillverkat världens största šiella (silverkula), som finns på Karasjok museum. Ett annat omtalat föremål är silverbroschen som hon tillverkade till kronprinsessan Victoria 2009.

I tillägg är hon är utbildad inom pedagogik och jobbar då och då som gästlärare vid Sámi allaskuvla (Samisk høgskole) i Guovdageaidnu och på Sámij Åhpadusguovdásj i Jåhkamåhkke.

2010 fick hon Asa Kitok stipendiet och samma år även Rubus Arcticus konst- och kulturstipendium.

Randi har jobbat med samiskt silversmide länge. När hon startade sin verksamhet för över 50 år sedan var hon pionjär i en tid då samerna själva tog över produktionen av sitt silverduodji (artefakter). Idag satsar Randi på utveckling av sitt företag genom bland annat digitalisering av arbetsmallar.


Randi Marainens arkivet

I Randis arkiv finns silversmycken, näverslöjd och pärlor men också konst i form av färdiga skulpturer. Hon har även skänkt process betonat material, t ex en plåtburk innehållande tennmaterial och verktyg från tiden som ung student. Arkivet innehåller också utställningskataloger från åren 1984 – 2019.

[AJTTE]

Bilder finns ännu inte tillgängliga från arkivet.