Ida-Maria Marakatt - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Ida-Maria Marakatt

(f.1983)

Duojár


Ida-Maria Marakatt (f. Alatalo) är född 1983 och har sina rötter både i Lyngen och i Saivomuotka inom Karesuando församling, där hon är uppvuxen. Hon bor med sin familj i Ađevuomi (Idivuoma). Verksamheten sköter hon från hemmet och köket som ochså fungerar som ateljé. I dagsläget slöjdar hon mest för familjen och på hobbynivå medan hon tidgare tagit emot beställningar.

Ida-Maria Marakatt studerade duodji vid Sámij åhpadusguovdásj på 2000-talet. Efter det har slöjdandet upptagit en stor del av hennes tid och hon ägnar sig främst åt att sy och väva. Hennes förankring i den sjösamiska kulturen har gjort att hon ofta skapar duodji inom den miljön. I sin relation till kunder informerar hon både om dräkten och dräktdelar. Det har inneburit att hon aktivt har medverkat till att utveckla den sjösamiska dräkten för Lyngen-området.


Ida-Maria Marakatt har skapat mängder av vävda band för olika sammanhang och från olika geografiska områden. Majoriteten av banden görs dock för Karesuando- och sjösamiskt område. Kundens önskemål om färger och mönster liksom kundens familjetraditioner är ofta utgångspunket för hennes skapande. Bland hennes föremål hittar man både traditionella och moderna liksom nydesignade vävda band, med moderna garner och färger. Hennes arbeten bidrar både till att förvalta ett arv och att utveckla duodji efter ungas smak.


Ida-Maria Marakatt har valt att inte lämna in mönster eller bandprover till mönster som är knutna till enskilda familjers traditioner. Hon har bedömt det som att dessa mönster tillhör släkten. Hon har istället lämnat in exempel på traditionella mönster med en ny touch.
Arkivet består av prover av vävda skoband och bälten, framförallt från nordsamiskt område. Arkivet består även av mönsterrapporter på papper tillsammans med vävda band och varpnota. Det finns även ett fotoalbum med färdiga och levererade skoband och bälten från olika delar av Sápmi.
Ida-Maria har också valt att inte lägga ut bilder på banden. Vill man se hennes arkiv måste man istället vända sig till Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum.

[AJTTE]