Anna-Stina Svakko - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Anna-Stina Svakko

(f.1967)

Duojár


Anna-Stina Svakko är född 1967 och bor samt har sin ateljé i Bårjås (Porjus). Hon är från Giron (Kiruna) och har under uppväxten även bott i Máláge (Malå). Duodji har alltid varit närvarande i Anna-Stina Svakkos liv genom hennes mor, Edit Svakko. Redan i ung ålder visste hon också att hon ville leva av slöjdande.

Anna-Stina Svakko studerade sömnad under gymnasiet och fortsatte till Sámij åhpadusguovdásj (Samernas utbildningscentrum) 1984. Hon tog mästarbrev i Duodji 1991 genom en samnordisk utbildning. Hon har även en pedagogisk utbildning som hon har fått genom Sámij åhpadusguovdásj och Sámi allaskuvla (Samisk Högskole). Dessutom har hon gått på Konstskola i Sunderbyn 2003-2006. 2003 startade hon sitt företag Astu Design.
Anna-Stina Svakkos arbeten har sin bas inom duodji men hon har över tid även utvecklat ett företag med skiftande uppdragsverksamhet. Hon har verkat som lärare på institutioner, gett egna koltsömnadskurser och föreläst. Hon har även arbetat med konstnärliga uttryck på olika sätt. Sedan 1992 har hon regelbundet haft utställningar i Sápmi och visat sina kreationer med konceptuella inslag på catwalken. Svakkos estetik grundas på en strävan att ”wowa” världen genom att tänja på gränser. Formspråket är på samma gång traditionellt och kontroversiellt. Hon använder sig av sedvanliga material men också designertyger och inför ständigt nya element.


Kontakt

Hemsida: www.astudesign.com
Facebook: Astu Design
Instagram: @astu.design

Svakkos arkiv är mångfacetterat. Där finns fragment som speglar flera av hennes kreativa uttrycksformer. Arkivet innehåller föremål som koltar, plånböcker och smycken liksom målningar, skulpturer och skisser, arkivalier i form av kursmaterial, manus till föreläsningar, ritningar på dräktdelar liksom skisser inför olika beställningar och utställningar. Ett klipparkiv, affischer och material från utställningar ingår också, liksom ett omfattande fotomaterial.

[AJTTE]