Ritva Tammela - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Ritva Tammela

(1955-)

Konstnär


Ritva Tammela föddes 1955 i Kaamanen, Inari. Hennes mor slöjdade och skapade konst och redan som barn hjälpte Ritva till att väva och gjorde enklare hantverk. Materialet kom från renen genom fadern, efter att han arbetade med renar. Familjen sålde pälsskor i Norge och köpte livsmedel för pengarna. Som en ung försökte Ritva Tammela leva i Helsingfors, men hon återvände snart till Inari.

Ritva Tammela är slöjdare och har studerat duodji och affärsutveckling. Hon arbetar idag på Sametinget i Inari som byråsekreterare. I sitt konstnärliga skapande arbetar hon med garn och textila vävnader, speciellt samiska ranor. Tammela lärde sig väva ranor på 1970-talet på Medborgarinstitutet i Inari. I sitt examensarbete vid Sámi Oahpahusguvddáž 2001 studerade hon ranans historia och olika varianter av ranor. En speciell matta som hon vävt har fått namnet Kadjanilla, efter hennes far- eller morfar. Hennes mattor har varit på utställningar i Finland och utomlands. 


Ritva Tammala har donerat sitt examensarbete om traditionella ranor till Samiskt arkiv. I arbetet intervjuade hon samiska slöjdare som vävde ranor. Inspelningarna visar hur ranorna användes i olika familjer och deras symboliska betydelöe vid giftemål. För sitt arbete med att dokumentera traditionell kunskap erhöll hon ett stipendium från Sametinget.

[SA-FI]