Ulrika Tapio Blind - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Ulrika Tapio Blind

(f.1967)

Konstnär och illustratör 


Ulrika Tapio Blind är född 1967 och uppvuxen i Gárasavvon (Karesuando) där hon idag har ateljé och showroom. Hon kommer från en familj där kreativitet är grundläggande. Tillsammans med sin mor och bror har hon också ateljé I Čuovžavuohppi (Siikavuopio). Hon har ofta varit illustratör till sin mors böcker.

Ulrika Tapio Blind studerade konst och pedagogik vid Sunderbyns folkhögskola. En ämneskombination som kommit att reflekteras i hennes verksamhet där den estetiska lärandeprocessen är återkommande. Vilket bland annat kommer till uttryck i de barnböcker hon illustrerat. Ett av hennes första uppdrag efter utbildningen var att illustrera material till urfolksfestivalen Davvi Šuvvá 1993. Ansikten i collageteknik, som hon ofta återkommit till, bearbetades för affisch och reklammaterial.

Ulrika Tapio Blinds främsta medium är akryl men hon har använt sig av ett spektrum av olika tekniker som is, snö, textil och oljepastell. Hennes konst tenderar vid första anblicken att uppfattas som abstrakta kompositioner men ofta skildrar de en föreställningsvärld som genom hennes moderna uttryck bidrar till ett nytt sätt att gestalta ett samiskt formspråk.
Ulrika Tapio Blinds meritförteckning är både omfattande och varierande och innefattar bland annat konstnärsgruppen Kilen, teaterrelaterade projekt och utställningar i Norden, Kanada, Ryssland, England och Frankrike. Tillsammans med sin mor har hon fått Harry Martinsson-priset för sin illustration.


Kontakt

E-mail: tapio.blind@gmail.com
Hemsida: tapioblind.se
Facebook: Ulrika Tapio Blind
Intagram: @ulrikatapioblind

Materialet i hennes arkiv är omfattande och består bland annat av böcker, konst, skisser, provtryck, vykort, utställningskataloger, affischer, tidningsartiklar och reklammaterial.

[SA-FI]