Inghilda Tapio - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Inghilda Tapio

(f.1946)

Multikonstnär


Inger Gunhild Maria ”Inghilda” Tapio (f. Valkeapää) är född 1946 och bosatt i Gárasavvon (Karesuando). Tillsammans med sina döttrar, son och barnbarn är hon áhkku i en kreativ konstnärsfamilj med förankring i ett traditionellt liv. Familjen delar ateljé i Čuovžavuohppi (Siikavuopio) och ibland arbetar de och ställer ut tillsammans.

Inghilda Tapio har studerat svenska, samiska och engelska liksom pedagogik och barns språkutveckling vid Umeå universitet innan hon gick tre år på Sunderbyn konstskola. Därefter fortsatte hon med studier i dramaturgi och film i Ánar (Inari). Hon har en multikonstnärlig tillnärmning, där flera uttryckssätt används parallellt. Hon är poet, översättare, konstnär, illustratör, filmregissör, skådespelare vid samiska teatern Dálvádis och sedan Giron Sámi teáhter. Hon är även lärare. Hon debuterade med Mu lundo sámi luondu (1979). Diktsamlingen Ii fal dan dihte (1995) är återblickar i ett samiskt landskap som förändrats på en generation. Dikterna är tolkade i färgrika bilder av dottern Ulrika Tapio. Hon har gett ut flera barn- och ungdomsböcker som Juhán (1988), Sámi muitalusat: bálggis davvisámi máinnasteapmái (2017) och diktsamlingen Beaivvit Guhkkot Otnot (2018). Som konstnär arbetar hon i akvarell, akryl, trä, textiltryck och med skinn. Hon har även sytt och vävt till familjen och för beställning. Vid teatern, som manusförfattare och regissör, ger hon språket en kroppslig utformning. Hon turnerade med teatern och även med Rikskonserter i skolor i Sverige, Danmark och Jugoslavien.

Inghilda Tapios meritförteckning är både omfattande och varierande. 1997 fick hon Samerådets litteraturpris för diktsamlingen Ii fal dan dihte (1995). Några av hennes barnböcker har översatts till syd- och lulesamiska och diktsamlingar är översatta till svenska och enskilda dikter till engelska och spanska. 2013 fick hon Klockrikesstipendium till Harry Martinssons minne, som hon delade med Ulrika Tapio Blinds illustrationer. Hon har haft samlingsutställningar i Sápmi, Norden och Europa.


Återkommande i Inghilda Tapios konstnärskap är en lyhördhet för samiska språket och en nära anknytning till landskapet, kultur och identitet. Arkivet är omfattande och består bland annat av böcker, konst, skisser, provtryck, vykort, utställningskataloger, affischer, tidningsklipp.

[AJTTE]