Lise Tapio Pittja - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Lise Tapio Pittja

(f.1965)

Duojár och designer


Lise Tapio Pittja är född 1965 och uppvuxen i Gárasavvon (Karesuando) i en konstnärlig familj, som ofta arbetat och ställt ut tillsammans. Idag är hon bofast i Jåhkåmåhkke (Jokkmokk) efter att tidigare bott på platser inom Unna Tjerusj renskötselland. Hon är ett nav i en stor renskötande familj och ursprungligen var hennes skapande inriktat på familjens behov. Hon är därtill högskoleutbildad, lärare och pedagog, egen företagare liksom samisk kläddesigner.

 

Lise Tapio Pittja började Sámij Åhpadusguovdásj (Samernas utbildningscentrum) slöjdlinje skinn/textil redan som 16-åring. Hon gick sedan på skinn och- konfektionsutbildningen mellan 1998-2000 och startade då sitt företag – Ateljé Gáisi. Inledningsvis skapade hon förutom koltar även andra måttbeställda individuella kreationer i material med stark koppling till naturen som ren-, killing-, räv och sälskinn. Som medlem i designkollektivet Davvebiegga presenterades kollektionen på catwalken. Kurser i koltsömnad både inom Sápmi och i storstäder är en annan del av hennes företagande. Sedan 2000 har hon genom kurser hjälpt nästan 1500 personer att sy kolt och därmed varit en viktig del i människors identitetsarbeten.

Lise Tapio Pittja finner stor inspiration i naturen och den samiska mytologin samt de traditionella material, mönster, ornamentik och färger. Plaggen avspeglar dessa intressen och är en sammansättning av tradition, nyskapande och individualitet.


Kontakt

E-mail: lisetapiopittja@gmail.com
Hemsida: lisetapiopittja.com
Intagram: @duodjibylise

I Lise Tapio Pittjas arkiv återfinns allt från en expressiv kappa till mer process associerade föremål som tygprover, skisser och rester av duodje i skinn. Där hittas också fotografier, tidningsartiklar, visitkort och tavlor utan ramar gjorda av garvat renskinn. 

[AJTTE]