Utsi Pittja Christine - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Utsi Pittja Christine

(f. 1983)

Duojár


Christine Utsi Pittja är född 1983 och uppvuxen i Bårjås (Porjus). Hon tillhör Karesuando områdestradition. Idag är hon bosatt i Váhtjir (Gällivare) med sin familj. 

Christine läste vid Sámiid Åhpadus Guovdasj (Samernas Utbildningscentrum) under åren 2004-2006. Efter utbildningen hade hon en stark vilja att arbeta med duodji och började ta beställningar. Hon deltog i olika utvecklingsprojekt för duodji och företagande. Hon har även läst en duodjikurs vid Sámi Allaskuvla (Samisk högskola) i Guovdageaidnu (Kautokeino). 

Christine startade eget företag 2010. Med varumärket Nomade hade hon en tydlig vision. Hon sydde väskor i handgarvat renskinn i klassiska, stilrena och tidlösa modeller, ofta med tenntrådsbroderi som dekoration. Hållbarhet och funktion var viktigt. Vid sidan om arbetet med väskor så fortsatte hon arbeta med andra uppdrag inom duodji. Bland annat kursverksamhet i mönsterkonstruktion och koltsömnad.

Efter tio år av eget företagande påbörjade Christine en annan bana och började studera etnologi vid Uppsala universitet. Våren 2021 tog hon kandidatexamen och idag jobbar hon bland annat på Ájtte museum i Jåhkåmåhkke. 

För Christine är duodji en naturlig del av vardagen, idag främst till den egna familjen. Att tillvarata det material som finns tillgängligt, med fokus på funktion, är en skapandefilosofi som är hållbar och självklar för Christine.


I Christines arkiv finns skisser, anteckningar, ritningar och fotografier från olika projekt. Arkivet innehåller också föremål; allt från den första kolten hon sydde, till olika experiment, prototyper och holbibitar (nedersta delen på kjolen till kolten, som är dekorerad med kläde och band) från de många koltar hon sytt. Hon har även lämnat in flera provplagg. Utställningskataloger och mönster finns bland arkivalierna.

Till arkivet har Christine skrivit ett brev, som ska läsas av den som vill se och använda materialet.