Karin Vasara - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Karin Vasara

(f.1946)

Designer, entreprenör, inspiratör/lärare och expert inom skinn och konfektionKarin Vasara är född 1946 och delar sitt boende mellan Giron (Kiruna) och Gárasavvon (Karesuando), där hon är uppvuxen. Karin Vasara är designer, entreprenör, inspiratör/lärare och expert inom skinn och konfektion. Hon skapar och syr måttbeställda samiskinspirerade plagg.

Karin Vasara tog examen i beklädnadsteknik i Stockholm och som körsnär i Kiruna på 1980-talet. Därefter startade hon sitt företag Nállugoahti och etablerade sin ateljé i Čuovžavuohppi (Siikavuopio). Numera bär företaget hennes namn och ateljén finns i Giron (Kiruna). Förutom att designa kläder har hon skapat och undervisat på utbildningar i skinn- och pälssömnad vid Sámij åhpadusguovdásj och på Sami allaskuvla (Samisk högskole).

Karin Vasaras meritförteckning är omfattande och hon har varit en pionjär och förebild inom många områden. Trots det har hon påpekat att både slöjdande och kvinnligt företagande är något som hon har lärt av sin mor. På marknader, mässor och festivaler, via hemsida och butik har Karin Vasara marknadsfört och sålt sina handsydda, måttbeställda plagg i traditionella material som renskinn, killing och säl, kläde och vadmal. På Jokkmokks marknad har Vasara sålt sedan 1988. En stor kundkrets har byggds upp med kungligheter, biskopar, kändisar, politiker och modeintresserade.

Ett nytänkande är att hyra ut speciella plagg för tillfällen som dop och bröllop bl.a. i Jukkasjärvi iskyrka. De designade plaggen är en vit hellång cape med killingskinn och dopklänningar med mössa och skor.


Hennes pionjärinsats speglas i hennes arkiv. För 32 år sedan bildade hon företaget Nállogoahti Arkivet är omfattande och består bland annat av föremål, toaller, mönster och provbitar liksom marknadsföreningsmaterial och tidningsklipp. Dessutom innehåller arkivet en stor bildsamling där många av hennes plagg finns dokumenterade.

[AJTTE]

Karin Vasara berättar om sitt arkiv: