Evenemang - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Evenemang

Seminarier, workshops och andra offentliga evenemang

Foto från Aune Kuuvas arkiv: två fotoalbum sidor, en inuti ett skyddspapper. På framsidan finns bilder på tre dockorna, en tjej, en pojke och en troll, i det vilda.

I det första projektet var AIDAs workshops riktade till unga, men nu arbetet i projektet bygger på en rad aktiviteter och evenemangen. I vissa fall har vi vänt oss till en bredare och internationell publik, i andra fall har vi haft intimare samtalskvällar med slöjdare och konstnärer. Vid några tillfällen har vi arrangerat också interna workshoppars för oss inom projektet.

Barn och ungdomar är också fortfarande involverade genom workshops kopplade till deras arkivbesök.

Alla aktiviteter har haft en röd tråd: Hur kan vi indigeniserade arbetet i arkiv och museum? Samtidigt har vi öppna för slöjdarnas och konstnärernas önskemål och behov.

Nästa:

Borta:

 


Álgoálbmotarkiiva dálá ja boahtteáiggis

Hybridkonferens | Oktober 2021

Se även om Álgoálbmotarkiiva dálá ja boahtteáiggis:

 


Att skriva akademisk text på samiska

Intern workshop | Maj 2021

”Att skriva akademisk text på samiska” var en intern workshop som Samearkiv organiserat. AIDA II kommer att redovisas genom ett temanummer i tidskriftensserien Dieđut. Inför arbetet möttes vi i en workshop där Vuokko Hirvonen och Annika Pasanen inspirerade oss till att skriva akademisk text på samiska.

 


Samtalskvällar om duodji

Publik workshop serie | Januari - Mars 2021

”Samtalskvällar om duodji” var en serie samtal om arkiven där vi vände oss till slöjdare och konstnärer som hade etablerat arkiv.

Ájtte museum arrangerade ett samtal om kopiering av duodji. Föreläsare var Christina Zetterlund (SV), Sigga-Marja Magga (FIN), Katarina Pirak Sikku (SV), Anna Stina Svakko (SV).

Sami allaskuvla arrangerade ett samtal där de vetenskapliga assistenterna Berit Guvsám (NO) och Laila Kuhmunen (SV) berättade om hur slöjdarnas arkiv inspirerat dem i det egna vetenskapliga och konstnärliga skapandet.

Samearkivet arrangerade en workshop anpassade efter donatorerna och deras önskemål. Den kom att innehålla en genomgång av donatorernas rättsliga ställning i Finland av Raimo Lepistö (FI), hur Samearkivet arbetar med arkivering, tillgänglighet till arkivmaterial, av Suvi King (FI), och betydelsen av arkiv för forskning om duodji, presenterad av Heini Wesslin (FIN).

Se även om Samtalskvällar om duodji:

 


Kuratera duodje och dájdda utställningar

Webinar | Oktober 2020

”Kuratera duodje och dájdda utställningar" var ett webinar där duodji och dáidda (konst) visas i en rad olika sammanhang, när temat ”Vad innebär det att ställa ut duodji” man diskuterade med en stor internationell publik.

Högaktuella föreläsare var Jérémie McGowan (NO), Kimberley Moulton (Australien), Áile Aikio (FI), Carola Grahn och Maria Ragenstam (SV), Zoe Black (Nya Zeeland), Maaike Halbertsma och Anita Bjørnback (NO), Sunna Valkeapää (FI), Joar Nango (NO) och Katarina Spik Skum (SV).

Att kurera utställningar utifrån samiskt perspektiv knyter an till AIDA II -projektets mål att ”indigenisera” arkivverksamheten.

Se även om Kuratera duodje och dájdda utställningar:

 AIDA (I) Workshops

Skräddarsydda workshops | 2018/2019

AIDA (I) -projekten ordnade två duodji workshopar för ungdom – den första i Enare 2018 och den andra i Jokkmokk i maj 2019. Deltagare var grundskoleelever från Enare och Jokkmokk. PÅ workshopen testades ut AIDA1-projektets pedagogiska material och samtidigt fick ungdom möjligheter att prata samiska och stärka sitt förhållande med den samiska kulturen genom att uppleva kulturtraditionen i samtiden.

Kontakt

Samearkivet
Inker-Anni Linkola-Aikio,
samiarkiiva@kansallisarkisto.fi

Sámi allaskuvla
Gunvor Guttorm,
gunvor@samas.no

Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum
Anna Westman Kuhmunen,
info@ajtte.com