Duodje genom arkiven - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Duodje genom arkiven

Konferens i maj 2022, Jåhkåmåhkke

Visuell illustration

dSa. Duodji arkiivvaid bokte

Konferens i maj 2022, Jåhkåmåhkke

i Sparbankssalen Ája, Ájtte museum


Inbjudan

AIDA, Arctic Indigenous Design Archives är ett interregionalt samarbete mellan Samearkivet i Enare, Sámi allaskuvla (Samisk Högskola) i Kautokeino och Ájtte museum. Inom projektet har vi etablerat slöjdares och konstnärers enskilda arkiv. Vi har reflekterat över hur dessa arkiv kan nå en publik och hur vi vid institutionerna kan förändra våra arbetssätt för att kunna anpassas till duodjins premisser. Konferensen utgör ett avslut för projektet som pågått sedan 2016. Vi vill samla några av dem som genom åren deltagit men vi vill samtidigt visa på vägar framåt.

Direkt i anslutning inleds nästa konferens Sijddasim – En konferens om återlämning av samiska kvarlevor den 10–11 maj. Konferensen har fokus på en dialog om erfarenheter kring repatriering av mänskliga kvarlevor. Samtidigt blickar man framåt och diskuterar stöd och riktlinjer för ett fortsatt arbete.

Den 12 maj är det konsert med Jon Henrik Fjällgren på Folkets Hus.

Det är således upplagt för en vecka med konferenser, utställningar och konserter i Jokkmokk.

 

Välkommen!

 

Vänliga hälsningar

Anna Westman Kuhmunen och

Elina Kuhmunen
 Visuell illustration, affisch


Vi följer myndigheternas rekommendationer och covidpass och ID handling kommer i dagsläget att krävas. Vi uppdaterar om aktuella föreskrifter när seminariet närmar sig.

 

Program

-

Språk

Svenska, andra

Plats

Sparbankssalen Ája, Ájtte museum

Hemsida: www.ajtte.com (länken öppna ett nytt fönster)
E-post: info@ajtte.com
Tel. +46 971 170 70
Adress: Kyrkogatan 3. Boksa 116, 962 23 Jåhkåmåhkke, Sverige

Anmälan

Anmälan görs till Elina Kuhmunen elina.kuhmunen@ajtte.com

Sista anmälningsdag är den 29 april.

Konferensavgiften är 100 kr och inkluderar kaffe och tilltugg. Konferensavgift plus konferensmiddag den 9 maj kostar 600 kr. Middagen består av helstekt reninnanlår och créme brulée till dessert. Ange i din anmälan om du vill delta vid middagen.

Vänligen sätt in antingen 100 kr eller 600 kr på Bankgiro 874-2165 efter du fått bekräftelse om deltagande. Om du betalar från utlandet anger du Swiftcode/BIC:SWEDSESS IBAN:SE7380000826440437473655.

OBS: Märk betalningen “Duodje”

Resa

Jokkmokk går att nå via bil, buss, tåg. Närmaste flygplats är Luleå och Gällivare. Busstaxi i anslutning till några avgångar finns. För att boka resa kan man vända sig till SN Resor i Jokkmokk via info@snr.se.

Logi

Vi har en överenskommelse med hotell Jokkmokk, info@hoteljokkmokk.se. Bokar ni rum där och anger bokningskoden Konferens Ajtte erhåller ni 20 % rabatt på boendet. Men det finns även andra boendealternativ i Jokkmokk.

Kontakt

Samearkivet
Inker-Anni Linkola-Aikio,
samiarkiiva@kansallisarkisto.fi

Sámi allaskuvla
Gunvor Guttorm,
gunvor@samas.no

Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum
Anna Westman Kuhmunen,
info@ajtte.com