AIDA II - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

AIDA II

– Arkiv som aktörer i samtiden

Foto från Solveig Labbas arkiv: papper och material på en mörk duk. Innehåller en tygprov, tre tyll tyger nitade på vit pappret, en Sofia Jannok fanvykort, korrespondens och en teckning av klänningen.

AIDA II – Arkiv som aktörer är den pågående delen av de så kallade AIDA-projekten. Inom projektet ser vi arkiv som aktörer i samtiden, samtidigt som arkiven utgör ett kollektiv minne av det som varit.

Projektet leds av Ájtte - Svenskt fjäll- och samemuseum i mellan 2020–2022.

En Dieđut publikation på temat “AIDA II – Arkiv som aktörer” kommer att publiceras 2022.

Låt oss “Gulahallat” – ömsesidig förståelse och nya lösningar

Inom projektet AIDA II arbetar vi med att transformera praktiker vid museer och arkiv utifrån lokalsamhällets behov och urfolks metoder.

Våra centrala frågor är:

  1. Hur duojárat, studenter, forskare och användare av arkiven kan få tillgång till arkivmaterialet på nya sätt, och...
  2. Hur kan arkivens arbetsmetoder bättre anpassas till urfolks förståelse av världen och samiska praktiker?

Vid gemensamma och lokala aktiviteter kommer frågorna att diskuteras. Allmänheten bjuds in till workshop, seminarier, till evenemang på social media och andra publika evenemang.

I tillägg kommer vetenskapliga assistenter vid Sámi allaskuvla (Samisk högskola) att arbeta med duodjibaserad konstnärlig forskning utifrån Duojár-arkiven.

Förutom våra nya uppsatta mål fortsätter vi det påbörjade arbetet i AIDA I; att arbeta med att etablera nya arkiv vid Ájtte museum och Samearkivet, att utveckla hemsidan och våra kommunikationsverktyg. Till exempel vi publicerades en social mediakampanj och -utställning #muduodjearkiiva i Jokkmokks Vintermarknad 2021.

AIDA II finansieras av EU Interreg Nord V, Lapin Liitto, Riksarkivet i Finland, Norlands fylkekommune, Troms fylkekommune, Finmarks fylkeskommune, Sametinget i Norge, Samisk Högskole, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Sametinget i Sverige, Region Norrbotten, Sameskolstyrelsen, och Ájtte - Svenskt fjäll- och samemuseum.

 

Foto: Solveig Labbas arkiv / Ájtte - Svenskt fjäll- och samemuseum


Användbara länkar:

Kontakt

Samearkivet
Inker-Anni Linkola-Aikio,
samiarkiiva@kansallisarkisto.fi

Sámi allaskuvla
Gunvor Guttorm,
gunvor@samas.no

Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum
Anna Westman Kuhmunen,
info@ajtte.com