Marit Susanna Eira - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Marit Susanna Eira

Student i Duodji och design

Migál Elle Iŋggá Máret Susánná eller Marit Susanna Eira är från Guovdageaidnu. Hon arbetar som lärare vid den samiska gymnasie- och renskötselskolan. Hon är även student vid Sámi allaskuvla och ta en bachelor examen i duodji och design. Hon valde att studera duodji eftersom hon växte upp i en familj bestående av duojárat (samiska slöjdare) och hon har slöjdat sedan hon var liten. När hon skulle fortsätta studera kändes det därför naturligt att hon skulle följa duojárstigen. Máret Susanna tycker att det är viktigt att behålla traditioner, men samtidigatt utveckla och innovera dessa för att hålla dem vid liv.

Spoon of luck - Lihkkobaste

På kursmomentet Duodji och digitala berättelser så fick Máret Susanna temat "Johtin" (sv. förflyttning). Hennes första flytt var när familjen flyttade från barndomshemmet till ett nytt hem. Utanför det nya huset hittade hon en sked gjord av renhorn i jorden. Skeden har blivit ett föremål som påminner om flytten. På detta tema så slöjdade hon en sked gjord av björk, som liknade hornskeden och gav den namnet Lihkkobaste eller Lyckoskeden. Handledaren under kursen, Jøgge Sundqvist, lärde studenterna att arbeta med yxa och kniv. Máret Susanna använde sig av denna kunskap för att gravera skeden. Gravyren har en mening, den översta är en blomma med sex blad, som betyder lycka. Trianglarna formar fyra S, vilket symboliserar kärleken mellan mor och dotter. I hennes familj så har namnet Susanna gått i arv från generation till generation. Från skeden så hänger det två silverringar. Silver är Šiella, ett föremål som beskyddar dig från Ulddat, underjordens folk.

Buttons for a belt - Boagánboalut

Vid tio-års ålder lärde sig Máret Susanne väva. Så såningom lärde hon sig väva med dávlen metoden och skapade även ett eget mönster. Hon utgick från traditionella dekorationer som kallas ”Ovllá” och ”Dikkel”. Som studentuppgift ritade hon bältesknappar och överförde sin egna dávlen design till knapparna. Knapparna gjordes av silver och dekorerades med renhorninlägg. Av renhorn slöjdade hon även en bit till bältets slut, bitens centrum var i sin tur gjord av silver. Knapparna visar hur hon har utvecklats som duojár och hantverkare. Som barn lärde hon sig att väva traditionellt. Sedan, skapade hon sin egna dávlen design. Under utbildningen skapade  hon bältesknappar av silver sin daseras på hennes dávlen design.