Monica Blind-Påve - Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)

Monica Blind-Påve

Duodji och design student

Monica Blind-Påve är från Badje Sohppar på den svenska sidan av Sápmi. Hon växte upp i en renskötarfamilj i Sárevuopmi, i en familj där duodji har varit en naturlig del av vardagen. Hon är tacksam för allt hon har lärt sig av sina föräldrar, Ánte Juhána Ánna Márja och Niillasa Lásse. Hon har fortsatt med duodji och har transformerat duodjin till något nytt, men fortfarande med traditionella material. Hon har även tagit flera kurser i duodji, i vilka hon har arbetat med material som trä, silver, horn, renskinn, päls och tyger.

Föremålen har hon gjort under sin utbildning vid Sámi Allaskuvla i Guovdageaidnu. Under kursmomentet Duodji och digitala berättelser slöjdade hon föremål på teman ”Johtin" (sv. förflyttning) och ”Mun lean" (sv. jag är).

En liten handväska

På temat "Johtin" slöjdades en handväska. Den är inspirerad av den samiska skidan spets, båten, en samisk släde (geras), eller av älgens öron. Handväskan används för att bära mobiltelefonen under flytt och resa. Den är gjord av handgarvat renskinn och pälsen från en nyfödd renkalv. Handväskan är sydd av överskottsmaterial som hon har sparat. Väskbygeln är gjord av renhorn.

Bälte

Duodjin under temat "Mun lean" är inspirerat av det traditionella kvinnobältet till gáktin (samiska dräkten) från Gárasavvon, där Monica kommer från. Bältet är dekorerat med renskinn, ylle och silverknappar med horndekorationer. Färgerna skiljer sig från det traditionella bältet från Gárasavvon, som traditionellt har rött och gult som huvudfärger.