Arkistopodi
Arkistopodi on Kansallisarkiston tuottama podcast, jossa sukelletaan asiakirjallisen kulttuuriperinnön maailmaan. Se nostaa esiin arkistoaineistoja ja niihin liittyviä tarinoita Suomen historian eri vaiheista. Arkistopodi on kuunneltavissa seuraavista kanavista |
![]() |
Kuuntele Arkistopodin jaksoja
Kotietsintöjä, kiinniottoja, kuulusteluja – Suomalaiset Venäjällä osa 1
Lottamuistoja osa 7: Joulupaketteja rintamalle
Lottamuistoja osa 6: Ero meistä sitten tuli
Lotat Tyyne Mutka ja Kirsti Kuusela muistelevat lottapalveluksen loppuaikoja.
Lottamuistoja osa 5: Kenttäsairaala 25
Katri Tikkanen ja Saara Rajamäki toimivat jatkosodan aikana muonituslottina kenttäsairaala 25:ssä.
Lottamuistoja osa 4: Ostoslista: Manööverieväitä, uumanauha, kenttäkeitin
On mainoskatkon vuoro! Lottamuistojen neljännessä osassa perehdymme “kohdennettuun mainontaan” vuodelta 1934.
Lottamuistoja osa 3: ”Mitään ajattelematta lähdin pikkulotaksi.”
Lotta Svärdin nuoriso-osasto, pikkulotat, perustettiin 1931. Jatkosodan loppuvaiheessa lottatyttöjä oli jo lähes 50 000, ja heidän tehtävänsä esimerkiksi sairaaloissa ja kanttiineissa olivat varsin vastuullisia.
Lottamuistoja osa 2: “Muistakaa lotat – suunnistakaa aina suoraan!”
Neuvostoliiton hyökkäyksestä 30. marraskuuta 1939 alkanut talvisota oli lyhyt ja intensiivinen tapahtuma, joka sitoi lottavoimat maanpuolustustehtäviin. Tässä Arkistopodin jaksossa Kirsti Kuusela, Kaarina Juonala ja moni muu lotta muistelee sota-arkeaan niin talvi- kuin jatkosodassa. Tarinat ovat peräisin Orimattilassa tehdyn lottaperinnekeräyksen aineistosta, jota säilytetään Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipaikan arkistossa.
Lottamuistoja osa 1: Lotat olivat työstään ylpeitä, mutta siitä ei voinut puhua
Parhaimmillaan Lotta Svärdin jäsenistöön oli kuulunut joka kolmas suomalainen nainen. Mikä sitoi lottia tukemaan maanpuolustustyötä vapaaehtoisesti? Entä miltä järjestön lakkautus jatkosodan jälkeen lotista tuntui? Näihin kysymyksiin historioitsija Maritta Pohls vastaa Arkistopodin jaksossa, joka aloittaa kuusiosaisen sarjan Lottamuistoja.
Jouluisia salaisuuksia
Vuodesta 1997 lähtien osa joulupukille tulleista kirjeistä on otettu talteen Kansallisarkiston Oulun toimipaikkaan, missä ne muodostavat oman Joulupukin arkistonsa. Arkistopodin ensimmäisessä jaksossa kuullaan suomalaislasten pukille kirjoittamia kirjeitä 1990-luvulta.