Aineistot Oulussa

Kansallisarkistossa Oulussa säilytetään Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin liittojen alueilla (entisissä Oulun ja Lapin lääneissä) toimivien ja toimineiden valtion alue- ja paikallishallinnon viranomaisten arkistoja. Viranomaisaineistoista voi mainita lisäksi lakkautetun Petsamon kunnan arkiston sekä seurakuntien vanhimmat aineistot.

Yksityisten toimijoiden, siis yksityishenkilöiden, yhdistysten ja liikeyritysten, arkistot muodostavat merkittävän osan aineistosta. Lestadiolaista lähetysliikettä edustavien ja sitä lähellä olevien yhdistysten ja yksityishenkilöiden arkistoista on muodostettu kokonaisuus, Laestadiana-kokoelma.

Vanhin asiakirja on Iin seurakunnan arkistoon sisältyvä kirje vuodelta 1558. Vanhin suomenkielinen asiakirja on kalastussopimus Iin Kuivaniemen kylän asukkaiden sekä Iin kirkkoherran ja nimismiehen välillä vuodelta 1631. Yhtenäisemmät aineistot alkavat 1700-luvun alkupuolelta. Arkistoaineistojen kokonaismäärä on noin 16,8 hkm.

Tutkijoiden käyttöön on hankittu jäljennöksiä Pohjois-Suomea koskevista asiakirjoista niin Suomen muista arkistoista kuin ulkomaisista, lähinnä ruotsalaisista ja norjalaisista arkistoista.

Oulussa säilytetään maailman tunnetuimman pohjoissuomalaisen, Joulupukin, arkistoa. Vuodesta 1997 lähtien arkistoon on vuosittain liitetty otos eri puolilta maailmaa Joulupukille lähetetyistä kirjeistä.