Näin tilaat kantakortin

Mikä on kantakortti?

Kantakortti on jokaisesta puolustusvoimissa palvelusta suorittaneesta laadittu asiakirja, joka sisältää tiedot hänen palveluksestaan puolustusvoimissa kutsuntoihin osallistumisesta joko kotiuttamiseen, kaatumiseen tai eläkkeelle jäämiseen saakka.

Kantakorttiin on merkitty yksityiskohtaisia tietoja siinä mainitun henkilön palveluspaikasta ja -ajasta, hänen palkitsemisistaan ja rangaistuksistaan, ylennyksistä ja mahdollisista sodan ajan taistelupaikoista.

Ensimmäiset järjestelmällisesti laaditut kantakortit tehtiin vuonna 1897 syntyneelle ikäluokalle. Uusimmat Kansallisarkistossa säilytettävät kantakortit koskevat vuonna 1949 syntynyttä ikäluokkaa. Tätä uudempia kortteja säilytetään Sotilaslääketieteen arkistossa Viitasaarella. Sotilaslääketieteen arkiston tilauslomakkeeseen (pdf)

Lisätietoa sodanaikaisesta palveluksesta voit etsiä joukko-osastojen sotapäiväkirjoista. Kansallisarkistossa olevat sotapäiväkirjat on suurimmalta osin digitoitu, ja ne ovat luettavissa Digitaaliarkistossa. Tietoa sotapäiväkirjoista sekä neuvoja sotapäiväkirjojen hakuun löytyy Arkistojen Portti -käyttäjäpalvelusta.

Kaatuneiden kantakortit löytyvät digitoituina

Lähes kaikkien 1939–1945 sodissa kaatuneiden suomalaisten kantakortit on digikuvattu. Ennen kuin tilaat kantakortin, tarkista löytyykö sodassa kaatuneen henkilön kantakortti Astia-verkkopalvelussa. Voit etsiä kantakorttia nimellä kirjoittamalla hakukenttään Kantakortit sukunimi etunimi tai voit hakea vain sukunimellä kirjoittamalla Kantakortit sukunimi.

Miten tilaan kantakortin?

Voit tilata kantakortista kopiot tai tilata alkuperäiset asiakirjat tutkijasaliin Astia-verkkopalvelussa.

Mikäli tilaaminen Astia-verkkopalvelun kautta ei ole sinulle mahdollista, ota yhteyttä Kansallisarkiston kirjaamoon

Kopiot kantakortista

Kantakortissa on yleensä 12–16 sivua. Kopiot toimitetaan postitse. Kopioiden toimitusaika on noin kuukausi. Tavallista suuremman kysynnän vuoksi toimitusaika on tällä hetkellä noin kaksi kuukautta. Kopiosta velotetaan 15 euroa/henkilö sekä 5,25 euron käsittelymaksu ja 5,25 euron laskutuslisä. Hinnastoon.

Kantakortin käyttö tutkijasalissa

Ennen vuotta 1940 syntyneiden henkilöiden kantakortteja säilytetään Helsingissä ja niitä on mahdollista käyttää Helsingin toimipaikan tutkijasalissa.

Vuosina 1940–1949 syntyneiden henkilöiden kantakortteja säilytetään Mikkelissä ja niitä on mahdollista käyttää Mikkelin toimipaikan tutkijasalissa.

Jos haluat tulla tutkimaan kantakortteja paikan päälle Kansallisarkistoon eikä tilaaminen Astia-verkkopalvelun avulla ole sinulle mahdollista, tee tilaus etukäteen jossakin Kansallisarkiston toimipaikassa. Saat ilmoituksen sähköpostiisi, kun asiakirjat ovat käytettävissäsi. Tilausta ei voida toimittaa samana päivänä. Tutkiminen Kansallisarkistossa paikan päällä on maksutonta.